open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Predat novi zahtjev za mirno okupljanje na Trgu Krajine u Banjoj Luci
Stanivuković od MUP-a RS-a traži da večeras ne bude policije kod Hrama Hrista Spasitelja, kao i da ne bude snimanja, legitimisanja i rastjerivanja građana
28.06.2019. u 13:16
get url
text

Draško Stanivuković i Jelena Trivić, zastupnici PDP-a u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska, predali su danas u Policijskoj upravi Banja Luka zahtjev za mirno okupljanje na Trgu Krajine u četvrtak u 19.30 sati.

Najavili su da će okupljanje organizovati u parku "Mladen Stjanović" ukoliko im ne bude odobreno na Trgu Krajine.

Nakon današnjeg okupljanja u parku "Petar Kočić" oni su podsjetili da su sinoć uputili tri konkretna zahtjeva, a da danas testiraju ispunjenje prva dva zahtjeva.

-Prije 10 dana da je najavljeno da će se okupiti ljudi u parku "Petar Kočić", došla bi policija, danas ne dolazi. Mislim da smo se pomjerili korak naprijed. Tražimo trg i bit ćemo istrajni - rekao je Stanivuković i dodao da su jučer pokazali da su korektni i dostojanstveni.

Na pitanje da li se zahtjev za prestanak legitimisanja građana može smatrati ispunjenim s obzirom na to da su pripadnici policije do sada legitimisali građane koji se u 19.30 okupljaju kod Hrama Hrista Spasitelja Stanivuković je odgovorio: "Danas tražimo da nema policije, nije je bilo, smatram da je zahtjev ispoštovan, ali ovaj zahtjev upućujem MUP-u RS-a da niko ne snima, da niko ne kazni i da nikog ne bude danas u 19.30 kod klupa kod Hrama Hrista Spasitelja i tog kada ne bude smatraćemo da je zahtjev ispoštovan".

Jelena Trivić je rekla da žele da im se odobri mirno okupljanje tamo gdje najave policiji, a ne da im "policija određuje gdje će se okupljati". Istakla je da je njihov prvi zahtjev "stop represiji, legitimisanju i rastjerivanju građana".

-Evo vidite ljude koji su došli i nema policije, očekujemo da to tako bude i dalje i da se podrazumijeva da je taj naš zahtjev ispunjen - rekla je ona i dodala da će ispunjenost ovog zahtjeva testirati i na lokaciji na kojoj policija legitimiše građane.

Kada je u pitanju treći zahtjev, rekla je da se gradonačelnik nije izjasnio i da očekuju da će u narednim danima da se oglasi.

-Ako se ne oglasi, samo će potvrditi ono što smo rekli, da ga ne zanimaju građani njegovog grada - rekla je Jelena Trivić.

Nekoliko desetaka građana koji su pružili podršku Drašku Stanivukoviću i Jeleni Trivić pratili su ih od parka "Petar Kočić", preko Trga Krajine do Policijske uprave Banja Luka gdje su sačekali da narodni zastupnici predaju zahtjev i nakon toga su se razišli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.