open-navfaktor-logo
search
Osnovna (ne)pismenost
Predizborni plakat kandidata iz SBB-a ismijavaju na društvenim mrežama: "Bez oraha u đepu"
Kandidata svih profila na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar, zaista je puno, a svi se trude da svojim preizbornim sloganom utječu na glasače da su baš oni pravi izbor.
23.09.2022. u 08:06
get url
text

Stručnjaci su se već izjasnili kako su ovog puta poruke i slogani sa plakata uglavnom nezanimljivi i demotivirajući, ali nedostaje i osnovne pismenosti.

Primjer je plakat na kojem je Kemal Duraković, nosilac liste Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH pod rednim brojem jedan, sa kojeg Duraković svojim potencijalnim glasačima šalje sljedeću poruku:

 -Bez oraha u đepu. Pobijedili smo banke, pobijediti ćemo mnoge nepravde.

Potom je navedeno ime i prezime kandidata te za šta se kandiduje, a sve završava sloganom - "Pametna BiH."

Naravno, ni ovo nije moglo proći nezapaženo na društvenim mrežama gdje mnogi na različite načine komentiraju ovakve propuste iz osnovne pismenosti onih koji bi sutra trebali odlučivati o sudbini ove zemlje i njenih građana.

"Pobijedio banke, nepravde i pravopis", "Kakav kandidat takav i rukopis i pismenost", "Za pametnu i nepismenu BiH", "To je ona stranka - Da Sarajevo bude Dubai, a Fojnica Pariz", "Da svane zora i da padne mrak", "Kud ćeš bolje Ščepan Polje"..., samo su neki od komentara građana na društvenim mrežama ispod ovog plakata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.