open-navfaktor-logo
search
Čeka se procedura
Predložena nova odluka: Državni zvaničnici moći će se odreći zaštite
Novim prijedlogom Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite, stoji u odgovoru koji je nedavno na zastupničko pitanje uputio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.
09.06.2021. u 10:18
get url
text

Prijedlog ove odluke, koji je sačinila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, kao i "pripadajućeg" uputstva, upućen je u daljnju proceduru.

Iako je prijedlog odluke sačinjen prošle godine, i može se naći na zvaničnoj web platformi, institucija vlasti (eKonsultacije), nismo uspjeli dobiti informacije dokle je došla procedura usvajanja, te kada bi odluka eventualno mogla stupiti na snagu.

Ipak, prema odluci, osobe koje se štite mogu se toga odreći, ali se o tome trebaju pismeno izjasniti.

Ministar Cikotić je kazao da, ako i kada nova odluka stupi na snagu, odnosit će se na sve osobe koje se štite, što znači da će se 24-satne zaštite moći odreći i aktuelni zvaničnici ako odluka u vrijeme njihovog mandata stupi na snagu.

Pravo na zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, stoji u odluci, imaju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i državni ministri, predsjednik Suda BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Pitanje zaštite problematizirali su pojedini zastupnici opozicije nakon što su se u javnosti pojavile informacija i fotografije ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kako sa osiguranjem obavlja kupovinu.

Turković je tada kazala da mora biti pod službenom pratnjom 24 sata, a pojedinci su doveli u pitanje istinitost njenih riječi. No, u odgovoru na zastupničko pitanje je, između ostalog, navedeno da postojeće Uputstvo o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja ličnosti, objekata i imovine ne prepoznaje mogućnost da se štićene osobe mogu odreći zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.