open-navfaktor-logo
search
Press Slobodanke Kojić
Predsjednica Suda u Gradačcu: Šta je prijavila Nizama, kada je ubica obaviješten i šta je nedostajalo u spisu
Sutkinja Lejla Numanović, koja je odbacila zahtjev policije da se ubici Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilazak Nizami Hećimović, postupila je u skladu sa zakonom, a zbog linča koji je doživjela u javnosti, posebno na društvenim mrežama, trenutno je na bolovanju, ustvrdila je danas na press konferenciji predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić.
16.08.2023. u 14:01
get url
text
Slobodnka Kojić
Slobodnka Kojić

Podsjećamo, krvavi pir koji je u petak, 11. avgusta, u Gradačcu počinio Nermin Sulejmanović, rezultirao je sa tri ubijene i tri ranjene osobe.

Monstrum je prvo brutalno pretukao svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a zatim je usmrtio hicem iz pištolja. Čin ubistva uživo je prenosio na društvenoj mreži Instagram. Nakon toga u centru grada usmrtio je Denisa Ondera, a zatim u u porodičnoj kući i njegovog oca Đengiza Ondera.

- Na društvenim mrežama se sutkinja Lejla Numanović povezuje s Nerminom Sulejmanovićem, pa čak se ide tako daleko da je ona bila njegova ljubavnica. Sutkinja živi u Tuzli i u ovom sudu je počela da radi prošle godine u junu. Udata je i majka petogodišnje djevojčice i u Gradačac dolazi samo na posao. Ne želim da se spominje da je ona na bilo koji način učestvovala u pomaganju Nerminu Sulejmanoviću - istakla je na početku Slobodanka Kojić.

Predsjednica suda istakla je da se na društvenim mrežama pojavljuju strašni komentari, koji se ne mogu sankcionirati, a tako nešto se može desiti bilo kome.

O samoj prijavi Nizame Hećimović za nasilje u porodici sutkinja Kojić kaže da je policija podnijela zahtjev za zabranu prilaska.

- U tom zahtjevu stoje određene činjenice, koje su morale biti dokazane, a ovdje nije bilo dokaza. Ovdje je samo bila službena zabilješka i izjava oštećene, gdje je ona koristila blagodet i odbila je da da izjavu. Kada koristite blagodet, da je policija insistirala i uzela izjavu, svaka odluka suda bi bila nezakonita. Po zakonu dokaze prikupljaju policija i tužilaštvo. Sud ne prikuplja dokaze. Mogla su biti saslušana dvojica policajaca, ali je to trebala da uradi policija. Kada se određuju zaštitne mjere, sudija ne saslušava ni nasilnika, ni žrtvu. Sudija donosi odluku samo na osnovu onoga što dostavi policija - pojašnjava Kojić.

Ona je dodala da se policijska zabilješka ne može cijeniti kao dokaz te je pročitala zabilješku u kojoj se, između ostalog navodi da je Nizama Hećimović prijavila da ju je 3. na 4. august Nermin Sulejmanović napao u prodičnoj kući u naselju Mionica III. Tu se navodi da se ona odselila iz kuće u kojoj su živjeli te je primala prijetnje zbog kojih je ugasila telefon. Policijska patrola je 4. augusta upućena da postupi po prijavi te je Nermin Sulejmanović pronađen i on negirao sve navode prijave.

- Iz službene zabilješke mi nije jasno kako su uopće napravili zahtjev za zabranu prilaska. Tačno je da je Nermin Sulejmanović poznat pravosudnim organima, ja sam mu sudila u periodu od 2006. do 2009. godine i odredila mu pritvor. U ovom spisu koji je dostavila policija (vezano za prijavu Nizame Hećimović op.a.) nije bilo izvoda iz kaznene evidencije, iz spisa proizilazi da on nikada nije kažnjavan. Ono što je napisano u zahtjevu za izricanje zaštitne mjere, nema dokaza da je to tako bilo. Iz službene zabilješke to ne proizilazi. Sudac ne treba da zna nasilnike, bitno je šta stoji u spisu - kaže Slobodnaka Kojić.

Predsjednica Suda u Gradačcu kaže da je press konferenciju sazvala zbog žrtava i uznemirenosti javnosti, da bi iznijela činjenice i pojasnila šta se desilo.

O samoj mjeri zabrane pristupa, sutkinja Kojić je pojasnila da se radi o prekšajnom postupku te da je zakonom propisano da ukoliko neko i prekrši takvu mjeru, može nakon prijave policiji, biti novčano kažnjen.

- Ukoliko je neko savjestan, on će tu mjeru poštovati, ukoliko nije, on to neće poštovati, dobit će novčanu kaznu i dalje će nastaviti da prilazi žrtvi. Kada se mjera izrekne provedbu vrši policija, ja ne znam da li uopće postoje tehničke mogućnosti za to - kaže predsjednica Općinskog suda u Gradačcu.

Kada je zahtjev za određivanje mjere zabrane pristupa odbačen, rješenje Suda je, dodaje Kojić, putem policije dostavljeno Nerminu Sulejmanoviću i žrtvi, a na njega se policija nije žalila.

- Sutkinja nije znala na kojoj je adresi Nizama Hećimović i zato je dostava urađena putem policije. Nermin Sulejmanović je po službenoj dužnosti od suda obaviješten da je protiv njega pokrenut postupak, kao i da je postupak obustavljen - zaključila je Kojić.

Kada je u pitanju discipinski postupak protiv sutkinje Lejle Numanović, koji je pokrenuo Ured disciplinskog tužioca (UDT), predsjednica Kojić je rekla da nikakav zahtjev Sud u Gradačcu nije dobio ni od UDT-a ni od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

- Sutkinja Lejla Numanović je u jako teškoj situaciji. Ona je na bolovanju, a ja sam jučer obaviještena da je i Sudska policija nešto poduzela u vezi njene sigurnosti - rekla je na kraju predsjednica Kojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.