open-navfaktor-logo
search
Napustio sjednicu
Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je sjednicu Predsjedništva BiH jer druga dva člana Predsjedništva, predsjedavajući Željko Komšić i član Šefik Džaferović, nisu željeli ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini jer je Dodik tražio da BiH bude neutralna.
02.03.2022. u 12:43
get url
text

Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je naveo da je na početku sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini. Kako su druga dva člana odbila raspravu, Dodik je napustio sjednicu, dodao je on.

Dodik je, navodno, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju situacije u Ukrajini, odnosno ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu.

Pozicija BiH po pitanju teritorijalnog integriteta i suverentiteta Ukrajine je potpuno jasna iz zvaničnih stavova 2014. godine, bez obzira na Dodikove pokušaje da se zauzimaju novi stavovi. Dodik je kazao da se ne svrstava ni na stranu Ukrajine, ni na stranu Rusije te da će tako i ostati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.