open-navfaktor-logo
search
Dobili pozitivno mišljenje
Predsjedništvo BiH: Za popravku auta 22.600 KM, savjetnicima otpremnine pa ih opet zaposlili
Dva savjetnika članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobila su prošle godine otpremnine za odlazak u penziju, i to jedan 15.400 KM, a drugi 14.600 KM, a potom su oba ponovo zaposlena na iste pozicije, piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH objavljenom prije nekoliko dana.
06.08.2021. u 21:18
get url
text

O kojim je savjetnicima riječ, revizori nisu naveli, a odgovor na to pitanje čekamo od Sekretarijata Predsjedništva BiH. Samo su iz kabineta Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, naveli da oni nisu nikoga vratili iz penzije.

VEZANI TEKST - Dijagnoza stručnjaka: Da li je Milorad Dodik normalan?

- Nedvosmisleno je da je otpremnina isplaćena u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Međutim, uzimajući u obzir svrhu i cilj isplate otpremnine, zbog odlaska u penziju, smatramo kako je ovakvo postupanje kontradiktorno. U situaciji kada je izvjesno da će osoba kojoj je isplaćena otpremnina biti ponovo radno angažirana u Predsjedništvu, gubi se svrha i namjena same isplate otpremnine – upozorili su revizori.

Uz ovo, revizorima su upitne isplate naknada za prekovremeni rad u Predsjedništvu BiH, na koje je dato oko 50.000 KM, kao i isplate stimulacija onim zaposlenicima Predsjedništva BiH koji su bili angažovani u komisije za javne nabavke. Revizori su ukazali i da se nisu mogli uvjeriti u racionalno i namjensko korištenje vozila članova Predsjedništva, šefova njihovih kabineta i generalnog sekretara.

Ipak, Predsjedništvo BiH je za zakonitost trošenja javnog novca dobilo pozitivnu ocjenu Ureda za reviziju.

Stimulacije i 40 prekovremenih sati svaki mjesec

Na stimulacije zaposlenih u Predsjedništvu prošle je godine potrošeno skoro 23.000 KM, a među njima su i stimulacije za rad u komisijama za javne nabavke koje su isplaćivane skoro svaki mjesec.

- S obzirom na to kako provođenje procedura javnih nabavki spada u redovne poslove Predsjedništva, a posebno uzimajući u obzir kako se provode kontinuirano tokom cijele godine i tokom radnog vremena, smatramo kako ne mogu biti predmet konstantnog nagrađivanja uposlenih – istakli su revizori.

Kada je riječ o prekovremenom radu, utvrđeno je da su neki zaposlenici imali i do 40 sati prekovremeno svaki mjesec. Za prekovremeni rad se isplaćivala naknada, bez mogućnosti korištenja slobodnih dana, što revizori ne smatraju potpuno opravdanim.

Uredi članova Predsjedništva BiH nisu naveli obrazloženja nastanka prekovremenog rada.

U revizorskom izvještaju je pojašnjeno i da su neki zaposlenici obavljali radne zadatke na daljinu, u skladu sa uputstvom donesenim zbog pandemije koronavirusa.

- Međutim, nakon obavljanja rada na daljinu, rad u sjedištu Predsjedništva je zahtijevao prekovremeni rad. Postavlja se pitanje opravdanosti rada na daljinu ako je taj režim imao za posljedicu isplatu po osnovu prekovremenih sati – piše u izvještaju.

Prekovremeni sati su uglavnom ostvareni u uredima članova Predsjedništva (tehnički sekretari i vozači), ali i u odjelima i službama Sekretarijata.

Značajan iznos budžeta Predsjedništvo BiH je dalo i na ugovore o djelu, oko 171.400 KM, i to neto, a revizija je skrenula pažnju i na korištenje službenih vozila.

VEZANI TEKST - Dodik nije dao da helikopter OSBiH gasi požar, vojska bez njega ne može pomoći građanima

Pravo na stalno korištenje vozila imaju članovi Predsjedništva, šefovi ureda i generalni sekretar.

- U skladu sa internim pravilnikom, vozila koja se koriste za potrebe članova Predsjedništva i šefova ureda te generalnog sekretara su izuzeta od vođenja dnevne evidencije korištenja. Za ova vozila upisuje se samo početno stanje kilometar sata i završno stanje na kraju mjeseca. Provedenom revizijom smo konstatirali kako se za 11 vozila ne vodi dnevna evidencija o korištenju vozila. Za ova vozila su utrošena značajna finansijska sredstva za troškove održavanja i goriva. S obzirom na navedeno, nismo se mogli uvjeriti u racionalno i namjensko korištenje navedenih vozila – piše u izvještaju.

Predsjedništvo je na kraju 2020. godine imalo 39 auta, od kojih je jedno posuđeno za potrebe člana Predsjedništva iz RS-a, odnosno Milorada Dodika. Predsjedništvo je u prošloj godini, i to u decembru, kupilo jedno vozilo.

I na kupovinu ovog vozila bilo je određenih primjedbi jer su tehničke specifikacije koje su tražene "mogle ukazivati na preferiranje marke vozila" koja je i nabavljena.

Za potrebe ureda članova Predsjedništva korištena su 23, a ostalo je koristio Sekretarijat. Analiza voznog parka je pokazala da većina vozila ispunjava uvjete za prodaju zbog starosti. Predložena je prodaja pet, od kojih se tri ne koriste.

Popravili auto za 22.600 KM

Revizija je uočila izuzetno visoke troškove popravki.

- Za "audi A8", kupljen 2016. godine, utrošeno je 22.636 KM za popravke, za "bmw x5" nabavljen 2011. utrošeno je 11.945 KM – upozorili su revizori.

Istovremeno, unutrašnja revizija u Predsjedništvu BiH još nikako nije uspostavljena zbog "prepucavanja" na relaciji Predsjedništvo BiH – Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Propisano je da će unutrašnju reviziju Predsjedništva BiH obavljati Centralna jedinica unutrašnje revizije Ministarstva finansija i trezora, koje je još 2013. godine zatražilo od Predsjedništva da potpiše akte koji će omogućiti obavljanje revizije. No Predsjedništvo BiH to nikada nije učinilo.

Štaviše, Predsjedništvo je tek 2017. godine donijelo zaključak da je neprihvatljivo da Centralna jedinica Ministarstva obavlja reviziju u Predsjedništvu, te su pokrenuli procedure dopune zakona kako bi bilo omogućeno da se unutrašnja revizija uspostavi u okviru Predsjedništva. Odgovor Ministarstva finansija stigao je tek u aprilu prošle godine – da ne postoje opravdani razlozi za ono što je tražilo Predsjedništvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.