open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Preduzeću Park blokiran račun zbog tužbi, ko i koliko će platiti Zorniću ako tuži i dobije na sudu?
Vlada KS nema nikakve uloge u davanju otkaza Enveru Zorniću jer je za to nadležan menadžment i Nadzorni odbor preduzeća i ne znam zašto bi neko tužio Vladu za ono u čemu nije učestvovala, a nismo vršili ni pritisak da mu se da otkaz, a pogotovo Naša stranka, kaže ministar Mandić
05.11.2019. u 14:39
get url
text

Enver Zorinić, smijenjeni direktor Toplana Sarajevo, a koji je dobio jučer otkaz iz ovog javnog preduzeća, izjavio je za Faktor da će sve tužiti od "Toplana do Vlade Kantona Sarajevo".

- Pozvao me je direktor, uručio otkaz i rekao da je morao jer se na njega vrši žestok politički pritisak, a najviše iz Naše stranke. Međutim, ja ću sada obaviti konsultacije sa advokatom i tužiti sve redom, dakle sve one koji su mi oduzeli moja prava – kazao je Zornić.

Ko će Zorniću isplatiti odštetu ukoliko sud presudi u njegovu korist i koja je od šest stranaka u Vladi KS vršila pritisak da Zornić dobije otkaz, pojasnio je za Faktor Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS.

- U ovom trenutku ne mogu prejudicirati bilo kakvu odluku suda. Ne znam koga će Zornić tužiti, prvo da vidimo je li podnio tužbu i protiv koga. Ministarstvo koje predvodim nema utjecaja na postavljanje direktora, već uz saglasnost Vlade KS imenujemo punomoćnike koji formiraju Skupštinu preduzeća, a onda Skupština imenuje Nadzorni odbor preduzeća, poslije raspisanog konkursa Nadzorni odbor imenuje direktora i to je zakonska procedura – pojašnjava Mandić. i dodaje:

U ovom slučaju Zornića, na osnovu instrukcije koju je Vlada uputila ponomoćnicima Skupštine Toplana došlo je do razrješenja Zornića i imenovanja novog direktora i sve dalje aktivnosti preduzela je nova uprava preduzeća u saradnji sa Nadzornim odborom. Dakle, Ministarstvo i ja kao ministar nismo imali nikakav utjecaj na rješavanje statusa Envera Zornića, dodaje Mandić.

Ministar odbija tvrdnje da su postojali bilo kakvi pritisci iz Vlade KS u davanju otkaza Zorniću.

- Naša stranka nije vršila nikakav pritisak na Upravu Toplana da Zornić dobije otkaz iz Toplana. Kao što je poznato, gospodina Zornića je za direktora Toplana predložio Kantonalni odbor SDP-a. Oni su nakon saznanja o ratnim djelima Zornića preuzeli odgovornost, javno se izvinili i u skladu s tim imenovali novog direktora Toplana. Vlada je dala Skupštini preduzeća obavezujuću uputu da pristupi razrješenju Zornića zbog saznanja o kompletnoj presudi protiv Zornića, koja je došla u posjed premijera KS Edina Forte. Sve dalje i status Envera Zornića rješava menadžment i Nadzorni odbor Toplana – ističe Mandić.

Vršilac dužnosti direktora KJKP Toplane Sarajevo Berin Alagić uručio je jučer otkaz iz ovog javnog preduzeća Enveru Zorniću, bivšem direktoru koji je smijenjen zbog, kako je to Vlada Kantona Sarajevo naložila u svom zaključku, "uznemirenosti javnosti", nakon što su se pojavile informacije u medijima da je tokom rata počinio ubistvo za koje je osuđen, a potom i pomilovan.

Ministar Mandić ne raspolaže podacima koliko je direktora tužilo Vladu ili javna preduzeća čiji je Vlada vlasnik zbog "nezakonite" smjene, ali nam je otkrio kojem je javnom preduzeću blokiran račun nakon tužbe direktora i radnika.

- Javnom preduzeću Park blokiran je račun zbog tužbe direktora i nekih radnika. Oni su tužili preduzeće Park i nisu tužili Vladu KS zbog neisplaćenih plaća i ta presuda je izvršena. U pitanju je iznos oko 480 hiljada glavnice, koja je u posljednjih desetak godina sa kamatom porasla na 1,3 miliona maraka i račun javnog preduzeća je blokiran prije dva dana. Dakle, Vlada KS mora se uključiti u rješavanje ovog problema iako nije tužena, s obzirom na to da je to javno preduzeće u vlasništvu Vlade KS - zaključuje Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.