open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje u KS
Prekinuo dugogodišnju praksu: Mandić prvačićima uskratio besplatne školske torbe i pribor
Sarajevska "Trojka" na lokalnom i kantonalnom nivou i dalje nastavlja sa degradiranjem studenata i učenika u Sarajevu.
30.08.2021. u 21:56
get url
text

Općina Centar, kao i druge sarajevske općine, već skoro dvije decenije unazad uoči početka školske godine prvačićima dijele besplatne školske torbe i pribore. Ove godine, aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić odlučio je prekinuti ovu dugogodišnju praksu. Smatra li Mandić da je besplatan školski pribor prvačićima nepotreban trošak, pa je to razlog zašto se odlučio na ovaj potez, nije poznato.

VEZANI TEKST -  Za ministricu Husić-Mehmedović u Vladi KS još nisu našli zamjenu, ništa prije septembra

S druge strane, Ministarstvo za osnovni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čijem čelu je Naida Hota-Muminović ove godine će besplatne udžbenike osigurati samo učenicima četvrtog razreda, dok će učenici drugih razreda koji su u stanju socijalne potrebe biti uskraćeni za besplatne knjige.

Ovo nije prvi put da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo donosi odluke koje nailaze na negodovanje studenata, učenika, roditelja, ali i akademske zajednice. Podsjetimo, bivša ministrica obrazovanja Melika Husić-Mehmedović podnijela je ostavku nakon što je Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji je predložila naišao na žestoke reakcije akademske zajednice, ali i studenata. "Trojka" još nije dala prijedlog za novog ministra obrazovanja, te bi to trebali uraditi tek u septembru.

- Niko ne smije uzeti taj vrući krompir jer nema podrške. Ko god bude imenovan, to će biti samo tehnički jer je do izbora ostalo nešto više od godinu - kazao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u KS Saudin Sivro. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.