open-navfaktor-logo
search
"Pod lupom"
Preliminarna ocjena prijevremenih izbora: U Ustikolini do sada nezabilježena situacija
Prijevremeni izbori za načelnika u općinama Travnik i Foča FBiH/Ustikolina, održani jučer, protekli su mirno, uz manji broj zabilježenih nepravilnosti koje ne mogu utjecati na rezultate izbora, saopćili su iz Koalicije "Pod lupom", dajući preliminarnu ocjenu izbornog dana u ove dvije općine.
12.04.2021. u 11:10
get url
text

- Preliminarni podaci sa biračkih mjesta ukazuju na to da je izlaznost u Travniku skoro duplo manja u odnosu na lokalne izbore održane 15. novembra 2020. godine. Jedan od mogućih faktora koji je imao utjecaj na manju izlaznost u Travniku je poziv na bojkot izbora od strane dijela političkih subjekata - navode iz ove nevladine organizacije.

Iz Koalicije su napomenuli da je na osam biračkih mjesta u Travniku zabilježeno da je žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima izvješena na biračkim mjestima, ali da je bila nečitka.

Također, njihovi posmatrači su zabilježili porodično glasanje na 45 posto biračkih mjesta u Travniku (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti) i na dva od tri biračka mjesta u Foči (FBiH).

VEZANI TEKST - CIK objavio preliminarne rezultate izbora za načelnike u Travniku i Ustikolini

- Na 41 posto biračkih mjesta u Travniku zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), dok je u Foči (FBiH) ovaj slučaj zabilježen na jednom od tri biračka mjesta. Na 17 biračkih mjesta ista osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 16 u Travniku. Glasanje bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042). Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača niti političkih subjekata. Tokom glasanja su se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19 - saopćili su iz Koalicije.

Naveli su da su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati.

- Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19. Na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. U Foči (FBiH) ova lista je na svim biračkim mjestima istaknuta sa nazivom političkog subjekta. Koalicija "Pod lupom" naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima - istakli su.

Tajnost glasanja je bila osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Ustikolini.

Tačno u 7 sati je otvoreno 68 biračkih mjesta u Travniku, dok je šest biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a jedno biračko mjesto je otvoreno sa kašnjenjem dužim od 15 minuta (091A070). U Foči FBiH, sva biračka mjesta su otvorena su otvorena na vrijeme, u 7 sati.

Kada su u pitanju preliminarni podaci o rezultatima glasanja za načelnika Općine Travnik, oni pokazuju da je Kenan Dautović (SDA) osvojio 54,8 posto glasova, a Haris Kaniža (Naša travnička priča – NiP, SDP i NS) je osvojio 45,2 posto.

- U Foči (FBiH) se desila do sada nezabilježena situacija, a to je da svi kandidati za načelnika imaju približno jednak broj glasova. Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za načelnika/cu Općine Foča (FBiH) pokazuju:

VEZANI TEKST - Slab odziv birača u Travniku, u Foči izlaznost solidna

1. Mensud Borović (SDA) – 230 glasova (24,6%)
2. Mensad Arnaut (NBL-A-SDA Zajedno za Ustikolinu) – 241 glas (25,8%)
3. Mujo Sofradžija (Nezavisni) – 246 glasova (26,3%)
4. Mensura Karahodža (Nezavisni) - 218 glasova (23,3%).

Ono što će odrediti pobjednika na prijevremenim izborima u Foči (FBiH) su glasovi birača koji su glasali putem mobilnih timova (100 prijavljenih za glasanje na ovaj način) i u manjoj mjeri glasovi putem pošte (svega 13 prijavljenih za glasanje na ovaj način) - saopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Napomenuli su da glasanje putem mobilnih timova ne nadgledaju izborni posmatrači te apeluju na izbornu administraciju i posmatrače u općinskoj izbornoj komisji da dodatno obrate pažnju na utvrđivanje stvarnih rezultata glasanja putem mobilnih timova kao i pošte.

Kada je u pitanju izlaznost na izbore, u Travniku je ona bila 27,5 posto, a u Ustikolini 56,7 posto.

Ističu da su posmatrali i lokalne izbore 2020. godine, izbore u Gradu Mostaru, kao i ponovljene izbore u općinama Doboj i Srebrenica, te da nalazi ukazuju na hitnu potrebu unapređenja izbornog procesa koje se mora desiti u ovoj, neizbornoj 2021. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.