open-navfaktor-logo
search
Šovinizam
Premijer BPK Edin Ćulov žene zove "kokama" i Aidu Obuća "malom"
Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov u TV istupima žene je nazvao "kokama", a zastupnicu u Skupštini BPK Goražde i bivšu premijerku Aidu Obuću "malom". Na njegove izjave reagirala je Aida Obuća ističući da je to novi početak šovinizma u BPK.
06.06.2023. u 12:37
get url
text

- Rijetko kada sam bila prisiljena javno govoriti o šovinizmu koji doživljavam u svom političkom angažmanu. Nažalost, nakon javnog ispada Edina Ćulova, premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, nemam drugog izbora nego javno ukazati na krajnje neprihvatljiv i dehumanizirajući napad koji provodi čelnik vladajuće koalicije - istakla je Obuća na svome Facebook profilu i dodala:

- Objavljujem video u kojem premijer, koji bi trebao predstavljati sve građane ovog kantona, naziva mene, jednu majku i suprugu, "malom" i beznačajnom, slično kao što je izlažući historijat Goražda udovice boraca Drugog svjetskog rata opisivao kao "koke" koje razni muškarci posjećuju u "kokinom selu".

Obuća ističe da želi naglasiti premijeru da, isto kao što je ostala u svom gradu i kantonu kako bi ga branila i gradila, neće dopustiti da bilo koji muškarac unese ovakav nasilnički nazadni mentalitet u "našu sredinu". Neće, kaže, dozvoliti da Grad Goražde bude mjesto rušenja teško izgrađene političke participacije žena.

- Zato, uvaženi premijeru Vlada Bosansko - podrinjskog kantona Goražde, umjesto turističkih obilazaka u potrazi za "kokama" i dokazivanja svoje veličine nazivanjem kolegica "malim", bolje bi bilo da se doselite u kanton iz kojeg primate plaću ili se, alternativno, vratite u "kokošinjac" gdje ste usvojili takve stavove. Goražde je grad, a ne plemenska zajednica kojoj trebaju poglavice - navela je Obuća.

Pozvala je sve domaće, ali i međunarodne aktere poput Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, OSCE u BiH, ambasade SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Austrije, da se oglase o "ovom strašnom činu".

- Važno je da se zajedno suprotstavimo šovinizmu i da podržimo jednakost i dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na spol. Ne znam kakav problem Edin Ćulov ima sa ženama. Možda je ranije imao problem u komunikaciji sa ženama, jer se mržnja prema ženama rađa upravo na taj način, pa sad to pokušava nadoknaditi ponižavanjem i vrijeđanjem žena - zaključila je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.