open-navfaktor-logo
search
Obraćanje novinarima
Premijerka Buhač: Želimo da stanovnici HNK što prije osjete učinak našeg rada
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdila je u četvrtak novu Vladu HNK na čijem će čelu biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.
09.11.2023. u 17:11
get url
text
Marija Buhač
Marija Buhač

Buhač je u svom prvom obraćanju medijima rekla kako će njena vlada u fokus svoga raditi postaviti privredu, turizam, poljoprivredu, socioekonomske i demografske mjere.

Ovo je prvi put u historiji da će žena biti na čelu Vlade HNK, a premijerka je rekla kako njen tim u prosjeku ima starost od 40 godina.

- Smatram da ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu ove Vlade, a svoj rad temeljit ćemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti, na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti.

U izloženim programskim smjernicama ste mogli vidjeti da je naš ključni fokus na dva temeljna pravca, a to su razvoj ekonomije, temeljen na dvije strateški prepoznate djelatnosti turizma i poljoprivrede, kao i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja.

Pored toga, ono što želimo je donijeti set socioekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život našim stanovnicima, posebno onim najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim porodicama s djecom – istaknula je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada formirana tek u novembru te da će morat raditi brzo, efikasno, odgovorno, proaktivno, kako bi ispunila sve svoje ciljeve.

- Moramo donijeti sve budžetske dokumente, što kantona, što raznih zavoda, kako bi naši građani što brže osjetili učinak našeg rada. Trebali smo već do sada imati gotove sve planske dokumente ovog kantona, rebalans i nacrt budžeta, nažalost mi smo na samom početku. Želimo odmah pristupiti analizi zatečenog stanja, izradi rebalansa u kojemu ćemo ugraditi sve mjere iz ovog paketa o kojemu govorim. Nadam se da će budžetska sredstva dopustiti da primijenimo što veći broj tih mjera. Pred nama je period od tri godine i vjerujem da to kraja možemo ispuniti – zaključila je Buhač.

U Vladi HNK novi ministar finansija je Adil Šuta, ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goran Karanović, ministar privrede Zanin Vejzović, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Bekir Isaković, ministar prometa i veza Ivo Bevanda, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica, a ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin.

Vladajući većinu čine HDZ BiH, SDA i SDP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.