open-navfaktor-logo
search
Predmet "Bosna"
Presretnuti razgovori Karavdića i Keserovića: Dogovaranje mjesta primopredaje novca
Prezentirani su također razgovori između Karavdića i Safeta Bibića oko dogovaranja vremena i mjesta sastanka
01.07.2019. u 13:20
get url
text

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute telefonske razgovore između Ramiza Karavdića i Seada Keserovića, a u vezi s dogovaranjem oko mjesta primopredaje novca.

Tužiteljica Nermina Kulenović je pojasnila da razgovor vođen 26. augusta 2016. godine između Karavdića i Keserovića dokazuje mjesto gdje je izvršena primopredaja novca, pošto se u toj komunikaciji spominju česma i benzinska pumpa.

U vezi s optuženim Karavdićem, kazala je tužiteljica, presretnute su 263 komunikacije. Kako je rekla, neki prezentirani razgovori nisu u vezi sa optužnicom, ali se spominju zapošljavanja. U jednom od takvih razgovora se spominje "da je sve riješeno".

U sudnici je pušten razgovor Karavdića i ženske osobe koji je obavljen 15. augusta 2016. godine, gdje ženski glas govori: "Da sam znala, kad sam obezbijedila pare, da neće brzo biti… Vidi ako neće biti za mjesec…"

Prezentirani su također razgovori između Karavdića i Safeta Bibića oko dogovaranja vremena i mjesta sastanka.

Karavdićev advokat Sanin Bandović je uložio prigovor relevantnosti i autentičnosti, pojasnivši da neki od puštenih razgovora nisu u optužnici, dok neki nisu identificirani u Izvještaju o realizaciji posebnih istražnih radnji.

Pored Karavdića i Bibića, optužnica tereti Amira Zukića, Senada i Nedžada Traku, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Tužiteljica Kulenović je prezentirala razgovore između Trake i Safete Alibegović, napomenuvši da se radi o zapošljavanju političkog karaktera, kao i razgovor sa Edinom Semićem u vezi s konkursom za zapošljavanje pripravnika.

U sudnici su puštena dva poziva upućena Traki 26. augusta 2016. u kojima dobija informacije da se vrši pretres njegove kuće. Kulenović je navela da je taj mobitel izgubljen, čime se, kako je rekla, aludira na prikrivanje tragova.

Neki od puštenih razgovora su imali loš ton, te se u publici nisu mogli jasno čuti.

Advokat Senad Pizović je uložio prigovore relevantnosti, kazavši da se nijedan razgovor Trake ne može svrstati u tačke optužnice. Kako je pojasnio, iako nije predmet optužnice, razgovor se vodi oko zapošljavanja pripravnika, a u to vrijeme njegov branjenik je bio poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a Kanton je vršio sufinansiranje pripravnika.

Na današnjem ročištu tužiteljica je htjela puštati presretnute razgovore Seada Keserovića, koji je dobio imunitet od krivičnog progona u ovom predmetu. Odbrane su uložile prigovor jer nije potpuno jasno koju ulogu je Keserović imao 15. augusta 2016. godine.

Pizović je priložio naredbu od 12. augusta, gdje se spominje "lice Keserović Sead". Odluku o puštanju ovih snimaka Sud će donijeti naknadno.

Naredno suđenje je zakazano 15. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.