open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji biznisi
Pribojavali se Pelješkog mosta: I kod ugostitelja iznad magistrale u Neumu pad prometa je minimalan
Ugostitelji, hotelijeri i vlasnici apartmana u Neumu pribojavali su se da će otvaranje Pelješkog mosta uništiti dugogodišnje biznise, ali, sudeći prema izjavama većine, pad prometa je nikakav ili minimalan.
01.08.2022. u 21:55
get url
text

U Neumu je primjetan manji broj automobila na cesti, nema ni velikih gužvi na graničnim prijelazima.

VEZANI TEKST - Zbog Pelješkog mosta zabilježen pad putnika na graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 2

- Nema neke velike razlike. Sigurno da otvaranje mosta ima i pozitivnih i negativnih strana, ali uvjereni smo da će ipak pozitivno prevladati. Nažalost, najprije će se osjetiti negativne posljedice. Neće više biti saobraćajne preopterećenosti i stanovnici i turisti moći će se slobodnije kretati. Neće nam trebati 30 minuta kako bi prošli iz donjeg u gornji dio grada, neće biti ni pritiska na gradsku infrastrukturu. Vjerujem da se promet ipak neće potpuno preusmjeriti preko Pelješkog mosta, mnogi će putovati kroz Neum. Za Dubrovnik je kraći put preko Neuma nego preko mosta - kaže za Faktor Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera općine Neum.

Kontaktirali smo i vlasnike nekoliko ugostiteljskih objekata koji se nalaze iznad magistrale i oni su nam rekli da imaju dovoljno posla i da su se pribojavali da će posljedice biti mnogo gore.

- Imamo puno posla. Nemamo razloga da se žalimo – rekla nam je u kratkom razgovoru jedna od radnica koja zbog gužve nije imala vremena da dugo priča.

Iz motela More istakli su da je pad prometa veoma mali.

- Mi imamo svoje goste koji su većinom iz BiH i Hrvatske. Kada su gužve i kolone automobila, niko neće da izađe da jede i pije i svi gledaju da što prije dođu na more – rekli su nam iz ovog motela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.