open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Prije 32 godine heroj Safet Hadžić poginuo je sa saborcima u akciji izvlačenja oružja iz Pretisa
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 15:15
get url
text
FOTO: Općina Vogošća/FB
U prisustvu preživjelih učesnika, predstavnika institucija i udruženja, te brojnih gostiju obilježena je 32. godišnjica akcije "Pretis". U pitanju je akcija koju je 18. aprila 1992. godine izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije) iz vogošćanske fabrike Pretis.
Tad je poginuo brigadni general, heroj Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković. U to vrijeme Safet Hadžić obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.
Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje boraca Patriotska liga Vogošća u koordinaciji sa sa Patriotskom ligom Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije Bosna.
Učesnici su se prvo okupili na Glavnoj kapiji Pretisa, koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je obilježavanje godišnjice nastavljeno na Teretnoj kapiji Pretisa, saopćila je Općina Vogošća.
Nakon što su brojne delegacije položile cvijeće na spomenike na Glavnoj i Teretnoj kapiji okupljenima se obratio Amir Bešlija, predsjednik Udruženja boraca Patriotska liga Vogošća. Istakao je kako patriotima ne treba ništa osim istine. Općinski načelnik Migdad Hasanović je podsjetio da nam je danas, kao i 1992. godine, najpotrebnije jedinstvo.
Govorio je i Ahmed Hadžić, učesnik akcije "Pretis" koji je okupljenima do u detalje ispričao šta se dešavalo na tom istom mjestu u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine i koliko su tada izuzeta materijalno-tehnička sredstva značila za odbranu Sarajeva, pa i Bosne i Hercegovine.
O značaju akcije govorio je i Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo. Okupljenima se obratio i Nedžad Lokmić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, dodaje se u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.