open-navfaktor-logo
search
Vlada usvojila
Prijedlog budžeta RS-a za 2023. godinu: Rast plaća od pet posto, a penzija i socijalnih davanja za 13,5 posto
Vlada RS-a usvojila je danas prijedlog budžeta za 2023. godinu i program ekonomskih mjera, a koji će se naći na sjednici Narodne skupštine RS-a 2. novembra.
28.10.2022. u 14:47
get url
text

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je kazala da je budžetski okvir za narednu godinu pet milijardi i 383 miliona maraka i veći je od od drugog rebalansa budžeta, koji je usvojen prije nekoliko dana, za 873 miliona KM.

Osnovni razlog ovolikog povećanja je – inflacija.

- Pretpostavka je da će inflacija rasti pa je zbog toga povećan okvir da ne moramo raditi rebalans svaka tri mjeseca - kazala je Vidović.

Predviđeno je povećanje plaća zaposlenima u javnoj upravi za pet posto, što je ranije dogovoreno sa Sindikatom javne uprave.

- Plaće će biti povećane od 1. januara, a nakon isteka prvog tromjesečja, vidjet će se ima li mogućnost za dodatna povećanja - rekla je Vidović.

Zakonska obaveza je usklađivanje penzija, a koje se računa po principu - inflacija plus rast plaća podijeljeno sa dva.

- Na osnovu toga, penzije se povećavaju za 13,5 posto  - istakla je Vidović.

Dodala je da je predloženo i da se druga primanja povećaju za 13,5 posto - sva davanja boračkim kategorijama i sva socijalna davanja.

Također, uvedeno je i novo pravo od Nove godine – primanje od 750 KM za porodice sa četvero i više djece sa jednim nezaposlenim roditeljem, te će u sljedećoj godini na taj iznos biti obračunavani porezi i doprinosi.

Subvencije za poljoprivredu povećane su na ukupno 180 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.