open-navfaktor-logo
search
U rezidenciji
Prijem u čast pripadnika OSBiH i civilne zaštite koji su pomagali u Sloveniji: Možemo se osloniti jedni na druge kad je najpotrebnije
Slovenački ambasador u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar zajedno s ministrom odbrane Slovenije Marijanom Šarecom priredio je danas prijem u čast pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i civilne zaštite oba bh. entiteta koji su pomagali u Sloveniji.
28.11.2023. u 16:47
get url
text
Prijem u rezidenciji slovenačkog ambasadora
Prijem u rezidenciji slovenačkog ambasadora

Prijemu održanom u rezidenciji slovenačkog ambasadora u Sarajevu prisustvovali su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, slovečanki ministar odbrane se nalazi u službenoj posjeti BiH, a prijemu su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsa Ahmić.

Ministri Helez i Šarec, kao i ambasador Sedar, svim pripadnicima OS BiH koji su učestvovali u humanitarnoj misiji u Republici Sloveniji, zajedno s kolegama iz entitetskih civilnih zaštita, još jednom su zahvalili na iskazanoj profesionalnosti i požrtvovanosti tokom saniranja posljedica poplava u Sloveniji.

- Sretan sam i ponosan što ste građanima Slovenije ostavili najbolji dojam o svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Drago mi je da se BiH i Slovenija mogu osloniti jedna na drugu, kad je najpotrebnije - rekao je Helez.

Ministar Šarec posebno je istakao da su radne postrojbe iz BiH na kritičnom mjestu u poplavom pogođenoj Sloveniji uspostavili vodovodnu mrežu, koja i danas radi. Rekao je da će uspostavljane veze imati trajnu vrijednost i za budućnost.

- Slovenija i BiH nikad nisu imale neka posebna otvorena pitanja i oduvijek imamo dobro odnose. Ali ovo što ste vi napravili s ekipom iz BiH značajno će unaprijediti taj naš odnos - zaključio je slovenački ambasador Sedar.

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, Slovenija je uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći. U skladu s mogućnostima, OS BiH su pripremile i poslale Postrojbu privremenog sastava od deset pripadnika inženjerijske bojne s potrebnom mehanizacijom, koja je od 14. augusta do 8. septembra 2023. godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije.

Prijem u slovenačkoj rezidenciji u Sarajevu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.