open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HNV-a BiH
Prlić: Nema ništa od trećeg entiteta, Čović radi na štetu Hrvata, Zagreb nije dobronamjeran prema BiH
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine Stipe Prlić u razgovoru za Faktor govori o politici Hrvatske demokratske zajednice BiH, nevladinoj organizaciji Hrvatskom narodnom saboru BiH, politici Zagreba prema BiH, političkom bratstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika, bošnjačkoj politici...
22.02.2022. u 21:46
get url
text

VEZANI TEKST - Jurišić: Ivu Miru Jovića izabrali Bošnjaci i Čoviću nije smetalo; Prlić: Hrvati su opstali za turskog vakta, a sada sa HDZ-om...

- Zasjedanje HNS-a u subotu nije donijelo ništa novo. Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH jer bi to imalo, po principu spojednih posuda, dalekosežne posljedice za regiju. Znači, nema ništa od trećeg entiteta, ne bojim se da može doći do njega - izjavio je Prlić.

Političko partnerstvo Čovića i Dodika smatra veoma pogubnim za hrvatske interese, i to ne samo u BiH.

- Milslim da Čović ne vodi računa da saradnjom sa Dodikom radi na štetu ukupnih hrvatskih interesa. Ako tako nastavi, "srpski svet" će doći na stotinjak kilometara od Zagreba. Ne znam da li se to zanemaruje slučajno ili namjerno - ističe Prlić.

Kritičan je i prema politici Zagreba prema BiH.

- Nisu dobronamjerne izjave najviših zvaničnika Hrvatske, ni premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića. Sada ih slijedi i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Slati poruke iz Zagreba kako se ne mogu održati izbori u BiH je direktno petljanje u unutrašnje stvari susjedne, suverene države. Pa onda Milanovićeva skandalozna izjava kako nije za ulazak BiH u Sjevernoatlantski savez - smatra Prlić.

VEZANI TEKST - HNVBiH: Čović je morao izbjeći dati legitimitet rušilačkom pohodu Dodika

Naša sagovornik ima zamjerke i za politiku Stranke demokratske akcije.

- Ne shvatam kako lider SDA Bakir Izetbegović zamišlja državu u kojoj smatra da Bošnjaci nemaju boljeg od Osmana Mehemdagića na mjestu direktora Obavještajno-sigusnosne agencije ili da pored toliko uglednih akademika, univerzitetskih profesora za ambasadora postavi Abdulaha Skaku.

Mislim da je Izebegoviću važnije da mu supruga, čije diplome i znanje ne dovodim u pitanje, bude na čelu najvećeg kliničkog centra u državi od nekih sudbinskih pitanja za državu. Izetbegović je prvi predložio pomjeranje narednih izbora, potpisao je Čoviću pravo na legitimno predstavljanje... Svima njima ova situacija odgovara jer će tako homogenizirati biračko tijelo. Budućnost BiH je stvaranje bh. fronta koji će pomiriti građansko i nacionalno, isključujući vladajuće stranke - tvrdi Prlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.