open-navfaktor-logo
search
Muftijstvo zeničko
Prof. dr. Enesu Ljevakoviću dodijeljena "Plaketa Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević"
Priznanje "Plaketa Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević" večeras je u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji u Zenici dodijeljena prof. dr. Enesu Ljevakoviću, zamjeniku reisul-uleme, fetva-i eminu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i dugogodišnjem profesoru Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.
08.12.2022. u 19:47
get url
text

"Plaketu Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević" dodjeljuje Muftijstvo zeničko jednom godišnje, domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima, za doprinos u razvoju naučne misli, te za izuzetan dugoročan i kontinuiran doprinos razvoju i afirmaciji Islamske zajednice u cjelini, a prijedlog da dobitnik ove godine bude prof. dr. Ljevaković uputio je Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

- Ovo priznanje je prepoznatljivo i cijenjeno ne samo po tome što nosi ime ovog znamenitog zeničkog i bosanskog alima, već i po dosadašnjim laureatima iz redna poznatih i priznatih alima i pregalaca u oblasti islamskih nauka i misijskog rada kroz strukture Islamske zajednice, svima im čestitam - kazao je ovom prilikom prof. dr. Ljevaković.

Dodao je da ovo priznanje doživljava i kao priznanje "nauci fikha kojom se dugo godina bavim i nauci po kojoj se u značajnom opusu prepoznaje spisateljski, prosvjetiteljski i reformatorski rad efendije Serdarevića".

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević je istaknuo da je Islamska zajednica - zajednica znanja.

- Naša krunska vrijednost jeste znanje. Stoga je naša obaveza da promovišemo, afirmišemo znanje, između ostalog i na način afirmisanja onih ljudi koji su se svojim intelektualnim, istraživačkim radom dokazali kao autentični nosioci znanja - kazao je muftija Dizdarević.

Večerašnjom svečanom akademijom je i završena manifestacija "Muhamed Seid Serdarević" koja je organizirana povodom 140 godina od rođenja Muhamed-ef. Seida Serdarevića.

- On je jedan od najvećih zeničkih, ali i bosanskohercegovačkih alima, i u tom pogledu smo proveli više značajnih sadržaja. Cilj je osvijestiti značaj i vrijednost alima Serdarevića, te polučiti vrijednosti koje on simbolizira. On simbolizira učenost, znanje, odanost Zajednici - poručio je, između ostalog, muftija Dizdarević .

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.