open-navfaktor-logo
search
Operativni problem
Prolongirana isplata pomoći penzionerima s najnižim primanjima u TK
Zbog operativnog problema u transferu sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO koji je Vlada Tuzlanskog kantona namijenila penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratna pomoć od 100 KM neće biti isplaćena sa augustovskom penzijom.
22.08.2023. u 14:18
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je 3,7 miliona KM za ovu namjenu nakon čega je samo trebalo uslijediti potpisivanje protokola za transfer sredstava.

- Međutim, mi smo nezvanično, telefonskim putem obaviješteni da možemo pristupiti potpisivanju sporazuma, ali da Federalni zavod PIO/MIO ne smije zaprimiti sredstva prije nego li zasjeda komisija Federalnog ministarstva, koja će se formirati i koja bi regulisala teransfer ovih sredstava prema Federalnom zavodu PIO/MIO - kazao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić na današnjoj pres-konferenciji.

Podrška penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratno u visini od 100 KM nastavak je onoga što je Vlada Tuzlanskog kantona započela prethodne godine i ujedno jedna od mjera, odnosno sastavni dio ekspozea premijera Irfana Halilagića.

Skupština Tuzlanskog kantona je u prethodnom mjesecu, usvojivši izmjene i dopune Budžeta TK osigurala tri miliona i 700 hiljada KM za ovu namjenu, kazao je ministar Alić.

Dodao je da se Vlada TK posljednjih dana u više navrata obraćala Federalnom zavodu PIO/MIO kako bi dobili zvaničan odgovor u vezi sa ovim problemom, koji, kako je dodao, nije uslijedio do danas.

- Nažalost, moramo konstatovati, s obzirom na datum u kojem jesmo, da zahvaljujući ovim procedurama koje su nam nametnute i na koji nemamo utjecaj, mi nećemo moći realizovati ove mjere uz augustovsku penziju budući da je već od jučer počeo obračun penzija, odnosno štampanje čekova, ali ćemo tražiti rješenje da što je moguće prije riješimo ovu situaciju, kako bismo realizirali sredstva - naglasio je resorni ministar Alić.

Vlada FBiH treba formirati tijelo, odnosno komisiju koja bi trajno i sistemski riješila ovo pitanje priliva neplaniranih sredstava na račun Federalnog zavoda PIO/MIO, informacija je koja je nezvanično stigla u resorno kantonalno ministarstvo.

- Ja hoću da vjerujem da ovo nije neka vrsta poruke Vladi Tuzlanskog kantona nego da je stvar tehničke odnosno finansijske prirode. Nadam se da neću biti u krivu - kazao je ministar Alić, saopćeno je iz Vlade TK. 

IMG_20230822_131729.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.