open-navfaktor-logo
search
Prirodna ljepota
Prometno na planinarskoj stazi do Lukomira - Nijemci, Austrijanci, Česi...
Poseban užitak na planinarskom putu od Lukomira do Umoljana su prostrani krajolici planinskih masiva Bjelašnice i Visočice
19.08.2019. u 10:33
get url
text

Nijemci, Austrijanci, Česi, Arapi i brojni drugi turisti, planinari pohodili su i ovog vikenda bjelašnička sela Umoljane, Sinanoviće, Šabiće  i  Lukomir - jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara.

Brojni su zaljubljenici prirode i iz Sarajeva  iskoristili lijepo vrijeme da bi uživali u ljepotama planinskih pejzaža Bjelašnice i kanjona Rakitnice...

Pored  'Ljetne bašte', ugostiteljskog objekta porodice Masleša, u kojem vrijedno rade svi članovi domaćinstva, mladi planinari iz Češke postavili su šator kako bi bili što neposrednije u planinskom ambijentu Lukomira.

U subotnjem izletu u Lukomir uživala je i grupa od 25 sarajevskih planinara koje je predvodila vodič Elza Babić.

Svih 22 kuće u Lukomiru su otvorene, vrtovi su obrađeni, a stada ovaca su na ispaši, kaže u razgovoru  Mujo Masleša. Dodaje kako je jedino od marta 2016. zaključana kuća  Nure Čomor, koja je bila najstarija stanovnica u selu. Bila je "zaštitni znak" Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno dobrano izborano čelo. U znak sjećanja na Nuru i njenog muža Džafu srodnici su postavili spomen ploču na njihovoj  preko stotinu godina staroj kući.

Poseban užitak na planinarskom putu od Lukomira do Umoljana su prostrani krajolici planinskih masiva Bjelašnice i Visočice što se spuštaju do rijeke Rakitnice formirajući unikatni kanjon.

Tok Raktinice, pritoke Neretve, je dug 26 kilometara u kanjonu koji obiluje morfološkim posebnostima  i rezervat je  preko 30 endemskih biljnih vrsta. Planinarski staza koja paralelno prati kanjon  s izvanrednim vidikovcima je u subotu bila izuzetno 'prometna'... mimoilazili su se u oba pravca planinari iz raznih zemalja, i u kratkoj pozdravnoj komunikaciji sa sarajevskim planinarima su Nijemci, Austrijanci i Česi  izražavali oduševljenje ljepotom bh planina i prirode.

{$galerijaFotografija}

Silazak s lukomirskih 1.495 metara nadmorske visine u prostrane livade oko Studenog potoka obrasle mentom, kantarionom i sočnom travom na kojoj su stada ovaca pruža drugačiji, pitomiji pejzaž koji djeluje 'odmarajuće' nakon  litica kanjona Rakitnice.

Suncem obasjane  padine Bjelašnice, Visočice, Oblja, Puzima u okružju Umoljana, s posebnim pogledom na  bjelašnički Opservatorij, i završno pješačenje preko katunskog naselja Gradina zaokružili su subotnji izlet osvježenjem u planinarskom ugostiteljskom objektu u Umoljanima na 1.275 metara nadmorske visine.

Jedan od najdubljih u Evropi, kanjon Rakitnice je rijedak biser netaknute prirode, a Studeni potok, stećci, vodenice i impresivna stijena 'okamenjena aždaha' kroz brojne legende svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i životu na tim prostorima, baš kao i jedna od najstarijih džamija u BiH iz 15. stoljeća s kamenom munarom  koja krasi Umoljane.

FNA_107198.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.