open-navfaktor-logo
search
Može li drugačije
Promocija ili letargija: Bosanska kafa, ibrik, ćevapi... gdje se izgubilo sve ostalo što BiH ima za ponuditi?
Bosna i Hercegovina zemlja je koja, čini se, ne zna da iskoristi svoj puni potencijal. Sve ono što ističemo i stalno iznova potenciramo, bosanska kafa, ibrik, ćevapi... samo su mali dio onoga što ova zemlja jeste.    
21.10.2023. u 22:17
get url
text

O tome imamo li još nešto ponuditi i šta, razgovarali smo sa Mustafom Alendarom, univerzitetskim profesorom na disciplinama teorije medija, digitalnog marketinga i savremene reklame.

- Naravno da imamo šta ponuditi. Mi smo država sa najvećim brojem nobelovaca i oskarovaca po glavi stanovnika. U Mostaru imamo Park nobelovaca, imamo i jedan fantastičan spomenik antifašistima iz Drugog svjetskog rata koji je napravio čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović koji je napravljen kao grad mrtvih koji gleda na grad živih. Samo u krugu mojih 500 metara imate dva svjetska spektakla koja stoje neiskorištena.

A gdje je to kada bi se napravila strategija, kad bi se okupili ljudi koji zaista poznaju historiju i koncept BiH te kada bi napravili jednu modernu globalnu ponudu, a ne samo ćevapi i kafa. Dobro je više – započeo je priču Alendar.

Potom je ispričao jednu priču za koju nije siguran da je istinita, ali navodi kako je simpatična.

- Jednom se turistička zajednica Mostara na nekom sajmu turizma pretstavila sa dva skakača koji su došli u kupaćim gaćicama – govori on.

Prema njegovom mišljenju, to je jedna odlična ideja.

- Mislim da je i to jedan prodor da se razbije taj anestezirani um turista koji dolazi samo na uobičajne stvari već da priđemo malo sa ove naše inteligentne bh. strane koja zaista ima šta da ponudi – pojašnjava univerzitetski profesor.

A evo koga smatra krivcem za ovakvu ponudu:

- Znate, opća je nekakva letargija u društvu, visoko je prisutan stepen neznanja, neumješanosti u stručne stvari, površni smo. Naša turistička ponuda, kao i naša država i sav koncept, liči na nas.

Alendar navodi, kako treba poći svako od sebe u svemu tome.

- Ja ne vidim sada u ovom trenutku neku snagu da možemo nešto uraditi na tom polju jer se kudikamo važnije državne stvari rješavaju i one su uvijek nametnuta agenda o kojoj mi razmišljamo. A ne razmišljamo o ovim istinskim životnim stvarima zbog kojih će neki preduzetnik, privatnik, privrednik u BiH sebi priuštiti novi život nudeći upravo taj bolji turizam – zaključio je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.