open-navfaktor-logo
search
Večeras u Sarajevu
Promovirana knjiga o novinaru Vlastimiru Mijoviću
U Ateljeu Figure u Sarajevu promovirana je, u petak navečer, knjiga "Vlasta", o novinaru Vlastimiru Mijoviću. Knjiga je nastala prema ideji Nijaza Skenderagića i uz pomoć i saradnju njegovih kolega i prijatelja, a objavljena je u izdanju Art Rabic - Mikulić knjige.
12.05.2023. u 21:01
get url
text

Skenderagić naglašava, u izjavi za Fenu, da je knjiga nastala iz namjere da se ne zaboravi Mijović i njegov način pisanja i djelovanja u javnosti.

Kako je kazao, kad je Mijović umro osjetio je tugu, ostao je bez druga i bez prijatelja. Smatrao je da je otišao jedan od najboljih novinara i razmišljao o tome da se napiše knjiga. Kontaktirao je neke ljude, a toj ideji odazvalo se više od 20 kolega Mijovića, uglednih novinara iz država bivše Jugoslavije. Tako je nastala knjiga "Vlasta". Realizirana je i ideja da promocija knjige bude upriličena na dan rođenja Mijovića, a da nije izgubio bitku sa bolešću danas bi napunio 66 godina.

- Vlasta je pripadao generaciji hrabrih i odvažnih. Generaciji koja je imala svoje snove, koja je sanjala svoje snove. Pripadao je generaciji koja je bila solidarna jer smo voljeli jedni druge, imali smo naše dane, nađu mladost - rekao je.

Nadali su se, kaže Skenderagić, da će njihova djeca dosanjati još ljepše snove.

- Ali, onda je došlo neko novo vrijeme i neki čudni ljudi koji su nam to sve htjeli oteti i uništiti. Donijeli su mržnju na ove prostore, siromaštvo, masovne grobnice, genocid i kriminal. Vlasta je bio među prvoborcima u otporu takvima. Ta naša borba protiv crnila fašizma počela je još dok smo, prije više od 30 godina, radili u Beogradu, kad se to fašističko crnilo spremalo i kasnije se nadvilo nad ovim lijepim balkanskim prostorima - kazao je.

Skenderagić dodaje i to da je ‘u burnim vremenima koje smo živjeli proteklih decenija i sa svim izazovima sa kojima se suočavao Vlasta uvijek bio i ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek’.

- Bio je istinski antifašista, demokrata, humanista - jednom rječju ljudina. Zato je i bio omiljen u svim sredinama gdje je radio i u svom Sarajevu gdje je živio i gdje je umro prošle godine - kazao je za Fenu.

Mijović je rođen  1956. u Foči, od 1964. je živio u Sarajevu gdje se školovao. Bio je novinar, urednik, voditelj i urednik tv emisija, politički komentator, dopisnik iz Moskve... Napisao je više hiljada novinarskih tekstova, a imao stotine nastupa na radio i tv programima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.