open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Pronađeni ispod fontane u Brčkom: Reekshumacija posmrtnih ostataka žrtava genocida nakon 11. jula
Dodatni posmrtni ostaci Salke Hadžića i Mensura Nukića, žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, bit će pridodani ranije ukopanim posmrtnim ostacima nakon kolektivne dženaze 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.
15.02.2024. u 14:46
get url
text

Posmrtni ostaci ovih žrtava su prvobitno ekshumirani u ljeto 2000. godine na području Cerske, na lokalitetima Turalići i Zapolje. Ukopani su u kasnijim godinama uz saglasnost porodica koje više nisu mogle čekati da se pronađu i preostali dijelovi skeleta.

Međutim, u septembru prošle godine u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu pronađeni su dodatni posmrtni ostaci žrtava genocida za koje je utvrđeno da pripadaju Salki i Mensuru. Njihovi nekompletni posmrtni ostaci su pronađeni zabetonirani ispod fontane u privatnom dvorištu.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), za Anadolu je kazala da je DNK analizom utvrđeno da posmrtni ostaci koji su pronađeni zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju žrtvama genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

- Prvobitno smo smatrali da se radi o posmrtnim ostacima jedne žrtve, međutim, DNK analiza je pokazala da su u pitanju dvije žrtve. DNK nalaz je došao na Salku Hadžića i Mensura Nukića. Oni su s područja Vlasenice i ubijeni su tokom 1995. godine. Porodice ovih žrtava su jučer upoznate s DNK nalazom i da su ponovo pronađeni nekompletni posmrtni ostaci njihovih najmiliji, te da ih je potrebno pridodati onima koji su ranije ukopani. Posmrtne ostatke ovih žrtava smo već ranije ekshumirali. Ove žrtve su pronađena u junu 2000. godine. Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena na području Cerske, na dva lokaliteta - istakla je Fazlić.

Podsjetila je da su prema izjavi svjedoka, koji je otkrio lokalitet gdje se nalaze dodatni posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, ovi posmrtni ostac u Brčko doneseni 1997. godine.

- Mi smo ekshumaciju na području Cerske, gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci, radili 2000. godine. Nukić, jedna od žrtava, identificiran je 2011. godine kada je porodica dala saglasnost da se ukopa u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. Nekompletni posmrtni ostaci Salke Hodžića su duže vrijeme stajali u Komemorativnom centru u Tuzli u nadi da će se kompletirati te da će biti pronađeni dijelovi koji nedostaju. Međutim, porodica je 2022. godine odlučila da ukopa te posmrtne ostatke - pojasnila je Fazlić.

Godinu kasnije, pronađen je još jedan dio posmrtnih ostataka.

- Ti posmrtni ostaci će, na osnovu saglasnosti koju su dale porodice, nakon 11. jula, kolektivne dženaze u Potočarima, biti pridodani ranije ukopanim posmrtnim ostacima. Proces reekshumacija se radi svake godine nakon kolektivne dženaze - kazala je Fazlić.

Posmrtni ostaci su pronađeni u fontani u dvorištu kuće ljekara, a Fazlić smatra da se radi o nehumanom činu čovjeka koji bi se trebao baviti najhumanijim poslom, liječenjem ljudi.

- Neopisiv je ovaj čin skrivanja posmrtnih ostataka za koje je, vjerujem, morao znati odakle potiču i zašto su se nalazili tu gdje su pronađeni. Govorimo o sumnjama da je te posmrtne ostatke najvjerovatnije u Brčko donio ljekar. Do sada nismo zabilježili ovakav slučaj. Posmrtne ostatke smo pronalazili na različitim lokacijama, nerijetko na privatnim posjedima, ali nikada nismo imali slučaj da je neko od nekoga izuzeo te posmrtne ostatke, koristio ih dugi niz godina, a onda ih neke 2012. zakopao kako bi ih sakrio. Takav monstruozan slučaj do sada nismo zabilježili - naglasila je Fazlić.

VEZANI TEKST - Poznato čiji posmrtni ostaci su pronađeni ispod fontane ljekara u Brčkom

Izrazila je nadu da će institucije koje provode istragu o ovom slučaju utvrditi pod kojim okolnostima i na koji način su ti posmrtni ostaci došli u Brčko.

- Te posmrtne ostatke nikada ne bismo pronašli da svjedok koji nam je dao informaciju nije tačno kazao gdje se nalaze - dodala je Fazlić.

U Komemorativnom centru u Tuzli postoje posmrtni ostaci 400 žrtava koje je potrebno reasocirati. Do sada su porodice četiri žrtve genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Srebrenici. Još uvijek postoji oko 14 posmrtnih ostataka koji su identifikovani i čekaju saglasnost porodica za ukop.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.