open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Propao još jedan pokušaj odlučivanja o sukobu interesa Nikšića, Zolaka, Petrovića: Komisija otkazana jer nema kvoruma
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa sutra je u novom pokušaju trebala odlučivati o utvrđenom sukobu interesa Nermina Nikšića, Obrena Petrovića, Aleksandra Zolaka, Draška Milinovića. Međutim, sjednica je otkazana skoro u posljednji tren jer ne bi bilo kvoruma.
29.11.2023. u 13:57
get url
text

VEZANI TEKST - Nedostajao jedan Hrvat: Komisija nije mogla odlučiti da li su Nikšić, Petrović, Milinović bili u sukobu interesa

Prema informacijama, članovi komisije Safet Softić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te Ilija Cvitanović (HDZ 1990), također delegat u bh. Paralmentu, su na putu, a zbog bolesti na sjednicu komisije ne može doći Elvis Kondžić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, koji je član komisije po funkciji.

Sjednica ove komisije bila je zakazana za sutra nakon što je otkazana 25. septembra zbog nedostatka kvoruma iako su svi članovi komisije prethodno bili potvrdili dolazak.

Mira Pekić, zastupnica PDP-a i predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kazala je da će tražiti da što prije bude zakazan novi termin sjednice, možda već iduće sedmice.

Istakla je da će, ako se ovako nastavi s neodržavanjem sjednica, dati ostavku.

Na dnevnom redu sjednice bila je odluka o sukobu interesa, između ostalih, za Nermina Nikšića, aktuelnog premijera FBiH i bivšeg zastupnika u bh. Parlamentu, zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Obrena Petrovića, bivšeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, direktora Regulatorne agencije za komunikacije Draška Milinovića.

Na dnevni red su "ubačene" dvije nove tačke, a radi se o pokretanju postupka utvrđivanja sukoba interesa za Dragana Bogdanića, koji je u prošlom sazivu bh. Parlamenta bio zastupnik SNSD-a, te za Muniba Jusufovića, koji je bio delegat SBB-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

No čak i ako bude utvrđen sukob interesa za Bogdanića i Jusufovića, od njih neće moći biti naplaćena nikakva kazna jer više nisu na funkcijama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Isti je slučaj i s Nikšićem i Zolakom.

VEZANI TEKST - Utvrđen sukob interesa za Nermina Nikšića, Obrena Petrovića, Aleksandra Zolaka, ali...

- Mi ne možemo izreći sankcije za one koji više nisu na funkcijama u institucijama Bosne i Hercegovine, ali je bitno da se utvrdi da je postojao sukob interesa, da ostane zabilježeno, da se barem zna da smo kao Komisija radili i evidentirali sve koji su bili u sukobu interesa – rekla je Pekić.

Zanimljivo je da je pokretanje postupka za Jusufovića bilo predloženo na sjednici Komisije još u maju prošle godine, ali nije bilo dovoljno glasova. Jusufović je tada bio i član ove komisije.

Razlog za pokretanje postupka protiv Jusufovića je bio taj što je njegov bliski srodnik bio član Upravnog odbora Javnog preduzeća Luka Brčko.

Osim Pekić, Cvitanovića i Softića, u aktuelnoj Komisiji su Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Radovan Kovačević (SNSD) iz Doma naroda Parlamenta BiH. Članovi Komisije po funkciji su i direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Za kvorum u Komisiji moraju biti prisutna po dva člana iz svakog od konstitutivnih naroda. Prošli put nije bilo kvoruma jer je nedostajao jedan član iz reda hrvatskog naroda, a ovaj put nedostaje jedan iz reda bošnjačkog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.