open-navfaktor-logo
search
Mostar
Protesti antifašista na Partizanskom groblju, neki stigli iz Hrvatske: Pucanj u BiH
Oko 100 građana Mostara okupilo se u znak protesta na Partizanskom spomen groblju u ovom gradu Bosne i Hercegovine, nakon posljednjeg skrnavljenja ovog spomenika od strane zasad nepoznate, vjerovatno veće grupe vandala.
16.06.2022. u 11:50
get url
text

Ovog puta su uništene gotovo sve ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana.

VEZANI TEKST - Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča

- Okupili smo se iz nekoliko razloga. Da kažemo da nas ima i da više nećemo da šutimo. Bili smo poprilično tihi i čekali da vlast uradi ono što joj je zadaća. Da nas zaštiti, i nas, kao i imovinu. Prije dva dana pređena je crvena linija. Ovo je klasičan teroristički čin. Svako drugačije nazivanje je relativiziranje stvari. I ovo je pucanj u državu. Vrijeme je da o tome ozbiljnije govorimo. Svemu treba kontekst gledati u izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i rezultatima sastanka u Briselu. Tu je i kontinuirana politika Dragana Čovića, koji propagira ideje neofašizma i neonacizma, upakovanih u celofan. Bojim se da će sljedeća akcija biti u našim avlijama i dvorištima - izjavio je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjetio je na ranija iskustva i nedaće kroz koja su prošli građani Mostara.

- Slijede li nam trake ili pozivi za bijele čaršafe kao 1993. godine? Svi koji šute doći će na red. Moramo o tome govoriti. Ovo groblje svjedoči da se u ovom gradu i zemlji može živjeti drugačije od onoga što nam žele ponuditi. Zato ćemo se svim sredstvima boriti da nemani iz prošlosti satjeramo u mišiju rupu - rekao je Đulić.

Pozvao je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da istraži posljednji vandalizam, te da konačno objavi imena počinilaca.

- Ministar Bevanda jučer je rekao da je policija svaki put dosad istražila, identifikovala i tužilaštvu dostavila imena izvršilaca. Dajte nam konačno ta imena. Kažu grupica maloljetnih delikvenata. Niti su maloljetni, niti su delikventi. To je dobro organizovana neonacistička grupa koja godinama djeluje u Mostaru, štićena od pojedinaca iz policije i rukovođenja iz politike. Gradonačelnik od svega pere ruke. Ne vjerujemo mu ništa. Ovo je prvi put da reaguje Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini i od jučer je u toku široka akcija na svim frontovima. Potrebni su zaštita, ograda i naoružano obezbjeđenje na spomeniku - poručio je Đulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.