open-navfaktor-logo
search
Poslana poruka
Protesti u Sarajevu zbog napada Rusije na Ukrajinu: Ne želimo rat, samo mir
U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u petak su održani protesti protiv napada Rusije na Ukrajinu.
25.02.2022. u 13:14
get url
text

Iz Sarajeva je poslana poruka podrške miru i poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi stradanje nevinih ljudi. Među okupljenima je i bila Ukrajinka Lesia koja je rekla da u Bosni i Hercegovini živi 13 godina.

- Svi su moji tamo u Ukrajini. Cijela moja porodica i prijatelji. Situacija je teška, napao nas je narod od kojeg to nismo očekivali, ali desilo se kako se desilo. Zahvaljujemo narodu Bosne na ovolikoj podršci. Stvarno nas Bosanci razumiju kao niko drugi sad u svijetu. Nadamo se podršci Bosne i svjetske zajednice - rekla je ona.

Nada se da će Ukrajini biti pružena finansijska i svaka druga pomoć.

- Hvala onim zemljama koje za sada otvaraju svoje granice i primaju naše izbjeglice. Držimo se, molimo se Bogu i pouzdamo se u našu vojsku. Slava Ukrajini! - kazala je Lesia.

Slično mišljenje ima i Ukrajinka Alona koja je kazala kako je u BiH doputovala da radi, a sada se ne može vratiti u svoju zemlju.

- Nadam se da će moja porodica biti na sigurnom. Ali kako možemo govoriti o sigurnosti ako rat dolazi? Hvala Bosancima što nas razumiju i na podršci jer vi kao niko drugi znate kakav je osjećaj. Molimo svijet da nam pomogne jer mi smo jaki, ali ne dovoljno. Ne želimo rat, samo mir - rekla je Alona.

Poruke mira poslali su i građani iz BiH koji nisu željeli govoriti stati pred kamere, ali su istakli da razumiju kako se Ukrajinci osjećaju. Nadaju se da će međunarodna zajednica poduzeti korake i zaustaviti da se desi ono što se desilo u BiH.

Rusija je u četvrtak rano ujutro pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.