open-navfaktor-logo
search
Čija je Agencija
Provjerava se postupak prodaje hotela Igman, ima li nezakonitosti?
Jasmina Biščević-Tokić zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo prijavila je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo sumnje u nepravilnosti u vezi s prodajom hotela Igman.
16.01.2022. u 15:08
get url
text

Zatražila je da se izvrše provjere dokumentacije i poštivanja procedura prilikom raspisivanja javnog poziva o prodaji putem neposredne pogodbe ovog hotela, a za što ministar privrede KS Adnan Delić tvrdi da je urađeno po pravilima.

Naime, Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo objavila je javni poziv za prodaju Hotela Igman po cijeni od 6,9 miliona maraka. Hotel na istoimenoj planini, na Velikom polju, prodavao se metodom neposredne pogodbe, zajedno sa depadansom i pripadajućim zemljištem, navedeno je u tom pozivu.

VEZANI TEKST - Emir Granov sa inostranim partnerima za pet miliona KM kupuje hotel Igman

Hotel je prodavan i početkom septembra 2021. godine i cijena je tada bila 9,2 miliona KM. Prodavac hotela je KJP ZOI'84 – Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo, kupac se javio u trinaestom pokušaju. Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) dobila je ponudu od 5.105.000 KM kao iznos početne cijene za ovaj hotel.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u gostovanju na N1 kazao je kako Kantonalna agencija za privatizaciju postoji shodno zakonu na višem nivou vlasti, odnosno federalnom zakonu o privatizaciji.

- U ovom trenutku Agencija za privatizaciju nema Upravni odbor, to je Vladina agencija, nema upravljačke strukture, ima direktora Agencije i uposlenike – kazao je Delić.

Na pitanje novinara ako nema upravljačke strukture ko je mogao da raspiše javni poziv prodaju hotela Igman delić odgovara:

- Mogao je da raspiše na osnovu odluke Nadzornog odbora onaj koji prodaje imovin, u ovom slučaju kantonalno preduzeće ZOI'84 i to je dilema u koju mnogi upadaju. Jer po Pravilniku koji nije izmijenjen nije mogla raspisati Agencija, ali je izmijenjen Zakon na federalnom nivou što je suština i što je pravno veći akt od samog Pravilnika i to je zamka u koju mnogi upadaju koji čitaju te pravilnike i ne čitaju detaljno i ne znaju doroo zakonske procedure i onda kažu da Agencija za privatizaciju nije mogla da raspiše poziv putem neposredne pogodbe, a u suštini mogla je jer joj je to odobrila Vlada shodno zakonu koji je na federalnom nivou izmijenjen 2009. godine i koji je dao jednu takvu mogućnost – pojašnjava Delić.

Kazao je kako neki zastupnici u Skupštini KS pokušavaju to problematizirati, ali "nažalost nisu dovoljno čitali i dobili su službene odgovore".

Na izjave, ali i službene odgovore, ministra Delića reagirala je zastupnica Biščević-Tokić koja ističe kako se ne radi zakonito.

- U preambuli Javnog poziva koji je raspisala kantonalna Agencija za privatizaciju pozivaju se na Pravilnik koji reguliše neposrednu pogodbu, to se zove Pravilnik o postupku prodaje imovine, dionica ili udjela preduzeća i Pravilnik o postupku prodaje putem neposredne pogodbe. Kada se pogleda taj Pravilnik o neposrednoj pogodbi u članovima 87. i 88. U članu 87. navedeno je da se neposredna pogodba provodi po odredbama Pravilnika i posebnog uputstva koje će donijeti Upravni odbor Agencije. I član 88. da odluku o neposrednoj pogodbi donosi ova nadležna Agencija, ne Vlada – pojašnjava Biščević-Tokić za Faktor.

Biščević-Tokić demantira i izjavu ministra da je Agencija Vladina.

- Ona je bila Vladina agencija, ali izmjenom i dopunom zakona to više nije Vladina već kantonalna agencija. Na 38. sjednici Skupštine KS bilo je na dnevnom redu razrješenje uprave i prijedlog imenovanja, ali je premijer Edin Forto povukao te tačke dnevnog reda iz tehničkih razloga. Kada mi imenujemo upravni odbor na Skupštini, onda to nije agencija Vlade već Kantona Sarajevo, njoj je Kanton osnivač. Kako su oni mogli izvršiti neposrednu pogodbu ako uputstva o neposrednoj pogodbi donosi Upravni odbor – ističe Biščević-Tokić.

Ističe kako se odluka o neposrednoj pogodbi donosi kada se imovina prodavala više puta i to je bilo neuspješno, ali ima i ko donosi tu odluku.

- To ne može uraditi ni ZOI'84. U suštini postavlja se pitanje ko je vlasnik cjelokupnog objekta, a to se treba provjeriti – kaže Biščević-Tokić ističući da niko tu odluku ne može donijeti osim Upravnog odbora.

Ministar je kazao i kako to reguliše i federalni zakon što, kako Biščević-Tokić tvrdi, reguliše Zakon o kantonalnoj agenciji.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo za Faktor su potvrdili da su primili prijavu i da postupaju u tom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.