open-navfaktor-logo
search
Godišnjica oslobođenja
Provokativne poruke Milanovića iz Jajca: Bez hrvatske vojske i HVO-a BiH ne bi bila oslobođena
Cjelodnevnim programom u Jajcu se danas obilježava 27. godišnjica Vojno-redarstvene operacije "Maestral" i oslobođenja Jajca.
13.09.2022. u 15:25
get url
text

Nakon svete mise zadušnice za poginule branioce delegacije općinske, kantonalne, federalne i državne vlasti, te predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog rata položili su vijence kod centralnog spomen-obilježja poginulim braniocima.

Uslijedio je defile ratnih zastava te centralna svečanost. Tom prilikom, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajca Josip Topić istaknuo je kako žrtva hrvatskih branilaca nikada neće biti zaboravljena.

- Naša pobjeda nije bila slučajna, ona je izborena, plaćena krvlju naših branilaca i civila. Dužni smo im danas i zauvijek odati dužno poštovanje, čuvati sjećanje na njih i brinuti o njihovim porodicama i djeci. Obavezni smo čuvati zajedništvo našeg naroda, boriti se i očuvati konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda i ostalima u BiH - poručio je Topić.

Komandovao Ante Gotovina

General Stanko Sopta, ratni komandant hrvatskih snaga na glavnom smjeru za oslobođenje Jajca, prisjetio se ratne 1995. godine, istaknuvši u svom govoru kako učesnici tih događaja moraju svakodnevno svjedočiti istinu.

- Mnogi istinu danas prekrajaju, a bez istine nema pravoga mira i ljudskog napretka. 13. septembra 1995. na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića jedinice hrvatskih snaga razvile su hrvatsku zastavu i obznanile slobodu kraljevskom gradu. Ova vojno-redarstvena operacija nosila je kodno ime "Maestral" i njom je komandovao general-pukovnik Ante Gotovina. Ovom uspjehu hrvatskih snaga prethodile su akcije u kojima su oslobođeni Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar, Mrkonjić Grad, deblokiran je Bihać i došlo se na domak Banje Luke - kazao je Sopta.

Podsjetio je kako je temelj svih tih akcija bio Splitski sporazum, koji je potpisan 22. jula 1995. Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na poticaj SAD-a.

- Hrabrost, odvažnost, inicijativa, a nadasve spremnost na žrtvu svakog hrvatskog branioca bili su temelj ove veličanstvene pobjede. Ne bi bilo slobode bez prolivene krvi, bez položenih života. Ponovimo s bolom i ponosom, ne zaboravimo, u akciji "Maestral" poginulo je 74, a ranjeno 226 vojnika hrvatskih snaga. Na spomeniku ispred nas uklesana su imena 195 poginulih jajačkih, hrvatskih branilaca. Svima njima danas zahvaljujemo i spominjemo ih u molitvi - kazao je Spota.

Milanović: Čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prilikom Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao brigadu HVO-a "Hrvoje Vukčić Hrvatinić" Jajce.

- Mi moramo cijelo vrijeme zdravim argumentima, otvorenog čistog srce i bistrih očiju, objašnjavati, tumačiti i dokazivati zašto je ova cijela hrvatska priča u BiH epopeja s elementima tragedije, ali i rapsodije, poštena i ispravna, zašto je to pravi put i zašto smo na pravoj strani historije. Bez hrvatske vojske i HVO-a, BiH ne bi bila oslobođena, krvavi rat i okupacija ne bi bili završeni niti bi BiH danas bila cjelovita država - istaknuo je Milanović u svom govoru.

Prema njegovim riječima, pobjede hrvatskih snaga u devetom i desetom mjesecu 1995. godine, uz, kako je rekao, povremenu ali vrijednu pomoć Petog korpusa Armije BiH, natjerale su srpsku stanu da mjesec dana kasnije sjedne za pregovarački sto u Daytonu.

- To je istina i ništa drugo. Na toj istini mi gradimo sve svoje argumente u manjem ili većem zajedništvu vlasti u Hrvatskoj i vas ovdje u Bosni i Hercegovini, i uz puno poštovanje ove države. To poštovanje prema Bosni i Hercegovini je moj ljudski i politički cilj barem 20 godina - poručio je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako velike stvari u BiH 1995. godine nisu postigli američki, francuski niti britanski bombarderi, već "čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika".

To su strašni argumenti koji se moraju ponavljati kada, kako je istaknuo Milanović, Hrvati iz BiH za sebe traže "običnu milostinju".

Hrvatska nikada neće podržati mijenjanje temeljnih načela Dejtonskog sporazuma

- Toga me je kao hrvatskog predsjednika stid. Tražimo toliko malo da me je stid uopće o tome govoriti i razmišljati. Tražimo poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i onda polako, metodom pokušaja i grešaka, primjenjivani i aplicirani i danas smo došli do toga da člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda može birati ko hoće. Kakve to veze ima s logikom i s elementarnim ljudskim poštenjem? - kazao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske ustvrdio je kako se to ne može nazvati drukčije nego "lopovlukom" i "otimačinom".

Milanović je ustvrdio kako Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije i NATO-a, nikada neće podržati mijenjanje temeljnih načela Dejtonskog sporazuma.

- Ne samo da nećemo podržati nego ćemo se energično, svim miroljubivim sredstvima, boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima u ovom trenutku nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora - poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.