open-navfaktor-logo
search
Aerodrom Sarajevo
Prve doze Pfizer vakcina konačno stigle u BiH
Pošiljka od 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina protiv koronavirusa, koje je naša zemlja osigurala kroz COVAX mehanizam, upravo je stigla na Međunarodni aerodrom Sarajevo.  
25.03.2021. u 10:49
get url
text

Večeras u 19.50 sati na sarajevski aerodrom letom iz Istanbula trebala bi doći i isporuka od 26.400 doza AstraZeneca vakcina.

Podsjetimo, kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta vakcina zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno je za BiH predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca vakcina.

{$galerijaFotografija}

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, prva se obratila prisutnim novinarima na aerodromu, nakon dolaska Pfizer vakcina.

- Ove vakcine će biti prebačene entitetima i Distriktu Brčko. Večeras će stići i vakcine AstraZenece. Očekujemo da ćemo u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina nego što je danas - rekla je Gudeljević, ali nije znala potvrditi tačan datum i količinu vakcina koje bi trebale biti dostavljene narednog mjeseca.

Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler istakao je da je ovo prva pošiljka vakcina koja je stigla putem COVAX-a u našu zemlju, a za koje su novac osigurale domaće vlasti.

- BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu koja dobija vakcine putem COVAX mehanizma. Ovog mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija, prije svega Evropske komisije, ali i članica EU-a koji su osigirali više od 2,2 milijarde eura koje su otišle u istraživanje, garancije, ali i nabavku vakcina. Pandemija nažalost uzima danak i za građane i za zemlju, a dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za proces oporavka - kazao je Sattler i dodao da će Evropska unija nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini.

_DSC0770.JPG
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.