open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Prvi put nakon Olimpijade dolaze novi trolejbusi
U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro oprema
02.07.2019. u 12:46
get url
text

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kompletiralo tendersku dokumentaciju neophodnu za nabavku 25 novih trolejbusa koja je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).  U narednim danima na njihovoj web stranici će biti objavljen tender, a cijelu proceduru oko izbora proizvođača vode eskperti ove banke.

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke iznosi 15 miliona eura.

Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektro oprema, a bit će bit napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.

Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Pored unapređenja komfora prijevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno smanjujemo emisiju ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.

Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja.  U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje. Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i praviće veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani. Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranjem u datom periodu.

Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će  isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će se završiti u roku od 16 mjeseci, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.