open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
PSBiH: "Evropski zakoni" još na čekanju
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, ali nije donio konačnu odluku o tom prijedlogu.
24.07.2023. u 19:09
get url
text

Prilikom glasanja, predloženi zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova zastupnika pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Iz istog razloga, zbog nepostojanja entitetske većine, Kolegiju na usaglašavanje upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji su zastupnici razmatrali u prvom čitanju.

Danas je razmatran i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine, predlagača Vijeća ministara BiH, ali će i ovaj zakon morati sačekati neku od narednih sjednica kako bi se poslanici izjasnili o njemu.

Prije izjašnjavanja o tekstu zakona, zastupnici su glasali o prijedlogu amandmana Šerifa Špage na predloženi zakon. S obzirom na to da amandmani nisu dobili potrebnu entitetsku većinu, upućeni su Kolegiju na usaglašavanje.

- Dogovor Kolegija je da ćemo ipak sačekati glasanje o prijedlogu zakona, dok se naredni put u drugom krugu ne izjasnimo o predloženim amandmanima zastupnika Šerifa Špage - kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvidzdić.

Zastupnički dom je usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložili zastupnici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Predloženi zakon predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Definirano je da ovo pravo može koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ukoliko roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju da se brinu o djetetu.

Također se predviđa da žena s djetetom ili zaposlenik - otac djeteta imaju pravo da rade polovinu punog radnog vremena dok dijete ne navrši tri godine ako mu je, prema nalazu ovlaštenog doktora medicine, potrebna pojačana njega.

Za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić danas je obustavljen zakonodavni postupak.

Zastupnici po drugi put nisu prihvatili negativno mišljenje nadležne komisije o predloženom zakonu, što u skladu s Poslovnikom podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Zastupnički dom u drugom krugu glasanja nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.