open-navfaktor-logo
search
Protiv izraelskih akcija u Gazi
Nastavljeni propalestinski protesti na univerzitetima u Nizozemskoj i Švicarskoj, u Amsterdamu reagovala policija
AUTOR: Anadolija
13.05.2024. u 22:23
get url
text
Studenti na univerzitetima u Nizozemskoj i Švicarskoj nastavili su sa propalestinskim demonstracijama.
Na Univerzitetu u Ženevi u Švicarskoj protesti su počeli su 7. maja protiv izraelskih napada na Gazu, a studenti pozivaju na prekid vatre.
Oni pozivaju rukovodstvo Univerziteta da zauzme jasan stav o pitanju Gaze i zahtijevaju prekid odnosa s izraelskim univerzitetima i institucijama, kao i akademski bojkota.
Nizozemska policija reagovala je i u ponedjeljak zbog propalestinskih protesta na Univerzitetu u Amsterdamu, gdje demonstranti zahtijevaju da univerzitetske uprave prekinu saradnju s izraelskim institucijama i protive se oštrom odgovoru policije na demonstracije.
U kampusu Roeterseiland Univerziteta u Amsterdamu osuđena je upotreba buldožera, pasa, pendreka i suzavca protiv demonstranata, a navodi se da univerziteti treba da se pridržavaju principa slobode govora i prava na okupljanje.
Stotine studenata okupile su se u ponedjeljak ispred Univerziteta Utrecht u Nizozemskoj na protestu protest protiv akcija Izraela u Gazi.
FOTO: Anadolija
Oko 1.000 studenata uz podršku istraživača i profesora pozvalo je na "Slobodnu Palestinu".
Demonstracije solidarnosti s Palestincima pod izraelskom opsadom u Gazi posljednjih sedmica proširile su se po univerzitetskim kampusima u Sjedinjenim Američkim Državama i širom Evrope.
Iako se zahtjevi demonstranata razlikuju u zavisnosti od univerziteta, u većini sa pozivaju fakulteti da se oslobode kompanija koje podržavaju Izrael i rat u Gazi.
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je više od 35.000 Palestinaca.
Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalaze se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.