open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Radovi na zgradi Grand tradea u završnoj fazi, hoće li ovdje biti smještena UIOBiH?
Sjedište i regionalni centar Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) u Banjoj Luci trebalo bi da budu smješteni u novoj zgradi poslovnog centra Grand trade u centru Banje Luke.
27.07.2023. u 20:29
get url
text

VEZANI TEKST - Borenović o kupovini zgrade UIO: Samo ove riječi opisuju "poštene" Trojkaše, HDZ i Dodika - fuj, odvratno i užasavajuće

Iako još nije zvanično precizirano da će sjedište UIOBiH u Banjoj Luci biti na ovoj lokaciji, radovi na novoj zgradi su u završnoj fazi, a višespratnica je izgrađena po savremenim standardima. Nismo imali priliku ući u unutrašnjost kako bismo se uvjerili u kojoj fazi su radovi u kancelarijama i drugim prostorijama, dok se s vana može vidjeti impozantna građevina.

Na istoj lokaciji, u sklopu kompleksa Grand tradea, ali u različitim lamelama, smješten je Mtel, Lutrija RS-a, telekomunikacijska kompanija Supernova...

Vijeće ministara BiH je na sjednici 25. jula ove godine odobrilo da se krene u proceduru kupovine zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjoj Luci za šta je odobreno oko 69,5 miliona KM. Ranijom odlukom je za ove namjene bilo odobreno 37,9 miliona KM, a sada je taj iznos povećan.

U aprilu je Vlada RS-a pismeno zatražila od UIO da iseli iz njenih prostorija u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - SDA: Udruženi PR poduhvat Konaković - Dodik samo potvrđuje servilnost "Trojke"

Sredinom juna ove godine, prilikom primopredaje dužnosti u Banjoj Luci, dotadašnji v. d. direktor UIOBiH Miro Džakula je na pitanje o novoj zgradi Grand tradea u koju bi trebalo da bude smještena Uprava, kazao da javnost to često vidi kao političko pitanje, a upitao je i tada prisutne novinare da li je objekat u kojem sada rade adekvatan, te podsjetio da je na drugoj lokaciji u Banjoj Luci nedavno nađena zmija u kancelariji.

- Da je Miro Džakula imao sredstva, kupovina zgrade bi bila završena u skladu sa zakonom. Čije zgrade, to je nebitno. Moja je najveća žalost što nismo uspjeli da u Banjoj Luci osiguramo primjerene uvjete koje zaslužuju zaposlenici UIO. Sve drugo je političko pitanje – kazao je Džakula, te dodao da su se godinama obraćali svakom gradonačelniku Banje Luke da im se osigura lokacija, odnosno prostor, ali da se niko nije udostojio da to riješi.

VEZANI TEKST - UIO poništava javni oglas, zasad neće kupiti Radišićevu zgradu za 100 miliona KM

Kompanija Grand trade je u vlasništvu banjalučkog biznismena Mile Radišića, za kojeg se u medijima spekulisalo da je kum Milorada Dodika, mada je Dodik takve informacije svojevremno odbacio.

Radišić je u junu 2014. godine pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog malveracija sa akcijama banjalučke "Medicinske elektronike".

Transparency International u BiH (TIBiH) prije dvije godine je objavio studiju slučaja "Grand Trade – Osamnaest godina pljačke", a u kojem su iznijeli brojne kontroverze koje su pratile izgradnju Radišićeve imperije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.