open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Raguž o izboru sudije Ustavnog suda BiH: Treba da biramo između više kandidata, to je demokratija
Vladajuća koalicija u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasala je izmjene Poslovnika prije više od mjesec dana pod izgovorom "deblokade radnih tijela", prvenstveno Komisije za izbor i imenovanje a do danas nije održana nijedna sjednica ovog radnog tijela.
29.02.2024. u 07:51
get url
text

Dva puta je odgođena i ponovo je zakazana za 4. mart, kada se održava i sjednica Zastupničkog doma FBiH.

Na dnevnom redu Komisije nema tačke koja se tiče izbora rukovodstva kao ni izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nema opravdanja zašto Parlament FBiH ne radi svoj posao 

Mirjana Marinković Lepić (NS) je na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma u septembru prošle godine podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga ali je bila na sjednicama, sazivala kolegije, potpisivala pozive za sjednice do novembra kada je otišla na bolovanje i za vođenje sjednica ovlastila dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića (HDZ).

U januaru je zatvorila bolovanje ali sjednice i dalje vodi Bošković.

Klub Naše stranke u Zastupničkom domu je za predsjedavajućeg predložio Dragana Miokovića.

Da bi zastupnici glasali o novom predsjedavajućem o tome treba da se izjasni prethodno Komisija za izbor i imenovanje, predloži ime. Isto je i sa prijedlogom kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Osim izmjene Odluke o članstvu u komisijama nema ništa drugo najavljeno za sjednicu Komisije za izbor i imenovanje koja je zakazana za 4. mart. Ne mislim da će ići sa prijedlogom za predsjedavajućeg. Ozbiljno je to pitanje da bi išlo kroz tekuća pitanja. Isto je i za pitanje sudije Ustavnog suda BiH - kazao nam je federalni zastupnik Eldar Čomor (SDA), član Komisije.

Zastupnika Slavena Raguža (Hrvatska republikanska stranka) smo pitali kako gleda na ne(rad) Parlamenta FBiH, na to što još nema novog predsjedavajućeg ovog doma, izbora sudije Ustavnog suda BiH.

- Ovo je mnogo neozbiljno. Mi cijeli drugi mjesec nismo sjednice imali, samo smo imali odbore, komisije koje same o sebi misle. Nismo imali mogućnost raditi posao za koji nas je narod birao. To pitanje koje ste vi meni uputili ja sam upućivao našim vladajućim strukturama, Vladi Federacije BiH i ostao sam bez odgovora.

Sada nema nikakvog opravdanja niti razloga zašto Parlament FBiH ne radi svoj posao. Očigledno je da postoji određena doza nepovjerenja unutar vladajuće koalicije. O čemu se radi, ne znam detalje. Oni ne komuniciraju sa mnom, općenito sa opozicijom - govori nam Raguž.

Osvrnuo se i na izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Srljali su u fotelje i sada plaćamo cijenu toga 

"Trojka" i HDZ insistiraju da na glasanje u Zastupnički dom FBiH ide ime jednog kandidata Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, dok opozicija traži da na glasanje ide lista uspješnih kandidata.

- Mi živimo u demokratiji a ona je sama po sebi izbor. Dok god ne nađemo novi način upravljanja i vladanja moramo se zadovoljiti demokratijom koja znači da moramo birati između više opcija a ne da nam se nameće jedno ime kao takvo.

Moj stav je da trebamo birati između makar dva, ali i između više kandidata, da nam se ne serviraju imena. Iz poštovanja prema Zastupničkom domu FBiH i prema demokratskim načelima red bi bio da se bira između više imena a ne da nam se servira samo jedno ime i mi podignemo ruku za to - kazao nam je Raguž.

Ponovo se vratio na rad Parlamenta FBiH.

- Od konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma najavljivao sam da će se dogoditi ovo što se događa, ako budu srljali u fotelje kao što su srljali. I mi sada plaćamo cijenu toga a mislim da ćemo je plaćati do kraja mandata - rekao je Raguž.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.