open-navfaktor-logo
search
Odgovor na zamjenu teza
Ramić u NSRS: Pravni titular državnog zemljišta je BiH, niko nikome ne otima ništa
Šef grupe zastupnika "Zajedno za BiH" Edin Ramić podvukao je danas tokom rasprave u NSRS da SDA ne koristi Ustavni sud BiH kao instrument svoje politike, već koristi odredbe Ustava i zakona da zaštiti vladavinu prava.
17.02.2020. u 19:53
get url
text

- To je namjera SDA – podvukao je Ramić.

On je istakao da se na posebnim sjednicama NSRS iznose netačni podaci te ocijenio da posebne sjednice skupštine RS postaju specifične jer postaju šou za građane.

- Ljudi pomjeraju smjene da bi pratili skupštinu – kazao je Ramić.

On je pojasnio da je opća društvena svojina u BiH devedesetih godina činila 53,3 posto od ukupne površine BiH. Od toga šume 35 posto, pašnjaci 11 posto, vode, putevi i slično oko sedam posto itd. Površina zemljišta koja je bila u svojini građana je bila 46,7 posto.

- Pravni titular cjelokupnog državnog vlasništva je država. To zemljište pripada svima. Mi smo na posebnim sjednicama uvijek suočeni da se dolazi ovdje sa nekim netačnim podacima. Zemljište u FBiH je državno zemljište. Potpuna je zamjena teza da neko nekome otima zemljište. Ovdje je pitanje vlasništva nad tim zemljištem i ko će njime upravljati i raspolagati – istakao je Ramić.

On je rekao da se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH u vezi Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS smatra da je isključiva nadležnost BiH u regulisanju državne imovine.

- Poljoprivredno zemljište koje je po svojom prirodi javno dobro, po sili zakona ne može postati vlasništvo RS. Ustavni sud nije rekao kako će se to riješiti. NSRS je probala riješiti pitanje državne imovine prije desetak godina i to je zautavljenio u Vijeću naroda RS, a kasnije je Ustavni sud BiH taj zakon stavio van snage. Kada smo raspravljali o nacrtu ovog zakona, čitao sam vam odredbe iz te odluke Ustavnog suda BiH. Bilo je logično da će oni potvrditi svoju raniju odluku i osporiti posljednji zakon – dodao je Ramić.

On je poručio da se danas sve vrijeme govori o poljoprivrednom zemljištu, a istovremeno je osporen Zakon o unutrašnjoj plovidbi RS.

- To je usvojeno na istoj sjednici i kaže se da se to pitanje treba regulisati zakonom koji će se donijeti na državnom nivou jer su ta pitanja u isključivoj nadležnosti BiH. Kako će se to riješiti na državnom nivou, to je do Vijeća ministara BiH šta će predložiti – istakao je Ramić.

- Najčudnija i najglplja stvar koju čujemo ovih dana je taj odnos 49 – 51 posto. Nađite mi član Ustava gdje piše taj odnos. Jedna je stvar nešto što je administrativna cjelina, a drugo šta je vlasništvo. Nemojte da zamajavamo javnost – objasnio je Ramić.

Dodao je i da se danas najavljuje u predloženim zaključcima definisanje međuentitetske linije, podsjećajući da je NSRS usvojila Zakon o katastru u kojem je pokušala kroz katastarske biljege da utvrdi entitesku liniju, a što je kasnije takođe osporeno, te su rađene izmjene zakona.

- Kada je u pitanju najava novih zakona, vi možete svaki mjesec proizvesti krizu i pustiti neki zakon koji nije u skladu sa Ustavom i mi ćemo svaki mjesec tražiti ocjenu ustavnosti – rekao je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.