open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Ramić u Srebrenici: Nastavlja se podrška Memorijalnom centru i lokalnoj zajednici
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravi danas u službenoj posjeti Srebrenici. Prilikom posjete Ramić je posjetio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari gdje je odao počast žrtvama genocida.
31.03.2021. u 13:35
get url
text

Potom je Ramić u ime ministarstva potpisao ugovor sa Memorijalnim centrom Srebrenica - Potočari o podršci u radu i projektima koje planira realizovati centar.

- Razlog posjete je da potpišemo sporazum o sporazumijevanju kojim ćemo jedan dio poslova prepustiti Memorijalnom centru u vezi sa izgradnjom trafostanice koja će u potpunosti snadbijevati električnom energijom dio Memorijalnog centra, i koja je projektovana na način da obezbijedi institucionalno širenje centra. U narednom periodu ćemo kao ministarstvo nastaviti projekat koji smo započeli prošle godine što se vidi po uređenju trotoara, prilaznih prostora i slično. Tako da ćemo mi kao ministarstvo voditi taj projekat, a projekat izgradnje trafostanice će voditi Memorijalni centar, dok će ministarstvo donirati potrebna sredstva. Kolika će biti sredstva zavisi od tendera, ali pretpostavljamo više od 200 hiljada KM za dio koji se odnosi na trafostanicu, a sličan iznos će biti i za građevinske radove - rekao je Ramić.

Dodao je da i u narednom periodu Memorijalni centar Srebrenica - Potočari može očekivati podršku ministarstva.

- Ministarstvo je uvijek na raspolaganju. Jedan dio projekata smo završili prošle godine. Ove godine nastavljamo - istakao je Ramić te najavio i podršku lokalnoj zajednici nakon što se konstituiše vlast.

Ramić je istakao da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u proteklih pet godina kroz projekte u Srebrenici uložilo blizu osam miliona KM.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari zahvalio se Ramiću u ime UO.

- Danas smo potpisali sporazum o izgradnji trafostanice. Federalno ministarstvo na čelu sa Ramićem je konstantna podrška kako Memorijalnom centru, tako i generalno Srebrenici - istakao je Hafizović.

U sklopu posjete federalni ministar je posjetio i humanitarnu organizaciju MFS EMMAUS u Potočarima, te sa predstavnicima te organizacije obišao Dom za stare koji je u izgradnji. Nakon toga je potpisan i ugovor o podršci aktivnostima EMMAUS-a od strane ministarstva.

- U obilasku smo EMMAUS-ovog centra koji je u izgradnji, i služit će jednoj plemenitoj svrsi s namjerom da se majke Srebrenice ovdje mogu odmoriti, liječiti i imati potrebnu pažnju koju nažalost nemaju. Poznato je da postoje i problemi sa liječenjem povratnika širom entiteta RS-a, pogotovo se to odnosi na starije osobe. Ovo je zaista jedan dobar projekat koji je bio potreban Srebrenici, i mi smo zainteresirani da se što prije realizira i zaživi. Pored danas potpisane podrške za nabavku vozila nastavit ćemo podršku EMMAUS-u - kazao je Ramić.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora EMMAUS-a, zahvalio se ministru na posjeti i podršci koju priža Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Tokom posjete Srebrenici biće upriličen i sastanak Ramića sa predstavnicima Medžlisa Islmske zajednice Srebrenica, te potpisan ugovor o podršci u njegovom radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.