open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Ranko Debevec i Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru do 15. marta
Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH te za još mjesec produžio pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmadagiću, potvrđeno je Faktoru iz Suda.
16.02.2024. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Tužiteljica i advokatica nisu čitale ista "sabrana djela" Ranka Debevca: Proširivanje istrage kao osnov za pritvor

Pritvor je osumnjičenima produžen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem materijalnih dokaza.

- Sud BiH je donio rješenje broj: S1 2 K 047095 24 Kv 3 od 15.2.2024. godine kojim se prihvata prijedlog Tužilaštva BiH, te se prema osumnjičenim Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžava mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže 1 (jedan) mjesec, odnosno do 15.3.2024. godine ili do nove odluke Suda, iz razloga propisanih odredbom člana 132. stav 1. tačke b) ZKP BiH - naveli su iz Suda na na naš upit.

Tužilaštvo je, kako je to na jučer održanom ročištu u Sudu rečeno, zatražilo još 30 dana pritvor, jer je proširilo istragu za osumnjičenog Debevca za još tri tačke. 

Kako su naveli, osim za zloupotrebu položaja i krivotvorenje ili uništavanje isprava za šta se sumnjiče i Mehmedagić i Debevec, suspendovanom predsjedniku Suda na teret se dodatno stavljaju i krivična djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, lažno predstavljanje, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.