open-navfaktor-logo
search
Nije sve u plaći
Raspada se komunalna privreda u KS: Nedostaje radnika, vozila, mašina, a i cijene usluga su niske
Nakon višemjesečnih pregovora, Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH  - Kantonalni odbor Sarajevo uspjeli su se dogovoriti oko novog kolektivnog ugovora, odnosno novih prava i obaveza koji iz njega proističu. Između ostalog, plaća radnicima povećana je za 80 maraka.
02.03.2024. u 21:17
get url
text

Na press konferenciji koja je održana povodom povećanja plaća radnicima u komunalnoj privredi govorilo se i o problemima u ovim javnim preduzećima.

Predsjednik Sindikata preduzeća GRAS Amir Muminović i jedan od članova pregovaračkog tima oko novog sporazuma za kolektivni ugovor, govorio je o izuzetno teškoj situaciji u ovom javnom preduzeću.

- Zastarjela je tehnologija i oprema u svim javnim preduzećima u Kantonu. Zastrjeli su i alati i ovo nije problem od jučer. Uvijek smo isticali da ove vlade koje egzistiraju u KS u resoru saobraćaja i uopšte komunalne privrede zatekli su ogromne probleme. Na te problema najviše je ukazivao Sindikat GRAS-a. Uslugama komunalne privrede nikada nismo bili zadovoljni mi kao uposlenici ovih javnih preduzeća. Pozivamo Vladu KS koja ima još dvije godine mandata da proba sistemski riješti probleme. Da ne bude opet kada budemo tražili povećanje plaće iz opravdanih razloga, recimo zbog inflacije, da nema novaca u budžetu za naše potrebe – kazao je Muminović.

Hoće li biti poskupljenja usluga?

Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS, govorio je o cijenama usluga komunalne privrede.

- Starosna struktuara unutar komunalne privrede je nepovoljna. Prosjek je 52 godine. Ne možete očekivati od čovjeka koji ima između 50 i 60 godina da na poslu može dati svoj maksimum, koji je svoj makisimum u poslu davno dao. Svako preduzeće u komunalnoj privredi ima više od 100 invalida rada zajedno sa ratnim vojnim invalidima. Nedostatak nekvalifikovanih i kvalifikovanih radnika je evidentan u komunalnim preduzećima. Bageristi i ostali vozači napuštaju preduzeća u komunalnom sektoru. U drugim firmama nude im puno veće plaće. Raspišemo konkurs za pet radnika, prijave se samo dvojica i kada vide u kakvim uvjetima rade napuste preduzeće. Bojim se da ne dođemo u situaciju nema radnika koji bi radili u komunalnoj privredi – kaže Ljucević.

Predsjednik sindikata Ljucević, tvrdi da nije istina da je prosječna plaća u komunalnoj privredi 1.500 maraka.

- To nije istina, jer prosječna plaća u komunalnoj priverdi nije veća od 1.200 maraka. To je izjavio bivši ministar komunalne privrede Almir Bečarević koji je u plaću dodao topli obrok, mjesečnu kartu, pa i noćni i minuli rad... Osnovna plaća je bez ovih dodataka. Topli obrok je 260 maraka, a dnevno vam treba najmanje 10 maraka da jednom jedete na poslu. Komunalci rade izuzetno teške poslove i ne može dobro raditi na pašteti i kojoj kifli. Da nam je plaća 1.300 maraka, ako neko misli da porodica može živjeti dobro za ovu sumu, onda ne znam šta da kažem. Radnici u komunalnoj privredi nisu na budžetu i moraju zaraditi svoju plaću. Međutim, niko u proteklih desetak godina nije napravio analizu i odredio cijenu usluga da bi ova preduzeća mogla opstati, ali ovako služe političarima za kupovinu socijalnog mira. U slučaju da građani ne mogu plaćati punu cijenu usluge Vlada KS je dužna da razliku nadoknadi komunalnim preduzećima - kaže Ljucević.

Predsjednik Sindikata preduzeća GRAS Amir Muminović, naglasio je da ovo javno preduzeće najviše problema ima zbog nedostatka vozača.

- Vozači su u rangu visokokvalifikovanog radnika. Napuštaju GRAS je se više ne mogu boriti sa upravljanjem starih vozila. Nedavno smo objavili konkurs i tražili KV mehaničara koji bi imao plaću 880 maraka ili vozač 1.040 maraka. Prije sedam–osam godina svi vozači su molili da rade u GRAS-u. Ni tada nije bila puno veća plaća ali u pitanju je državna firma, a privatnici su puno manje plaćali vozače, jer je bilo radne snage na pretek. Mladi odlaze u inostranstvo jer imaju puno veće plaće i naš vozač se lako uputi u Njemačku i mjesčno zaradi 2.500 eura, a u GRAS-u može zaraditi 1.000 maraka. U Njemačkoj vozi novo vozilo, a ovdje stara donirana vozila koja se raspadaju – ističe Muminović.

Ima li novca u kasama komunalnih preduzeća

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, naglasio je da KJKP Rad koji se bavi odvozom smeća više od 20 godina nije povećao cijene svojih usluga.

- Nećemo povećavati cijene komunalnih usluga pa ni za odvoz smeća dok ne steknemo uvjete da imamo sigurnu i kvalitetnu uslugu u svim javnim preduzećima. Opredjeljenje Vlade da se poboljša standard radnika u komunalnoj privredi. Ove godine izdvojen je rekordan iznos oko 40 miliona KM u svrhu poboljšanja standarda i uvjeta rada radnika u komunalnim preduzećima kroz nabavku nove opreme, novih sredstava za rad, poboljšanje općih uvjeta rada. U ovom momentu, dio tih sredstava bit će preusmjereno u ovo dogovoreno povećanje plaća - rekao je Bošnjak.

Ministar finansija KS Afan Kalamujić, pojasnio je kako je osigurano povećanje plaća u komunalnoj privredi jer to nije bilo predviđeno u budžetu.

- Naše opredjeljenje je da radimo na standardu radnika i rješavamo neke nagomilane probleme iz prethodnog perioda. Istovremeno želimo unaprijediti pružanje komunalnih usluga. Odlučili smo da dio planiranih sredstava s pozicije zajedničke potrošnje usmjerimo u povećanje plaća radnika, a jednim dijelom u povećanju plaće će učestvovati i komunalna preduzeća. Ovo vidimo kao jedan podstrek menadžmentima ovih preduzeća da aktivnije preduzimaju mjere u svrhu poboljšanja svog poslovanja - zaključio je ministar Kalamujić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.