open-navfaktor-logo
search
Prolongiran referendum
"Rat" se nastavlja: NiP podnosi krivičnu prijavu protiv Mandića
Općinsko vijeće Centar je na današnjoj sjednici većinom glasova donijelo odluku da se pomjeri datum održavanja referenduma za opoziv načelnika za 26. novembar ove godine. Tim povodom oglasili su se i Naroda i pravde Centar. 
16.10.2023. u 20:59
get url
text

- Nažalost, ova odluka je bila iznuđena od strane načelnika koji već tri mjeseca opstruiše održavanje referenduma, ali većina u Općinskom vijeću je po četvrti put potvrdila šta misli o (ne)radu načelnika i omogućila građanima da svoj sud daju u ovom demokratskom činu. Ostaje da se vidi da li će načelnik i ovaj put kršiti zakone države Bosne i Hercegovine samo da bi zadržao fotelju.

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Centar: Prolongiran referendum za opoziv Mandića, poznat novi datum

U slučaju toga, i o tome će predstavnici Općinskog vijeća upoznati nadležne relevantne bosanskohercegovačke institucije svih nivoa, tako što će već sutra biti predata krivična prijava protiv načelnika za opstrukcije i eklatantne primjere kršenja niza zakona. Za nadati se da će i Tužilaštvo, kao i Ustavni sud FBiH koji je razumio potrebu da proces okonča u što kraćem vremenskom roku, krenuti istim putem i ispitati navode iz krivične prijave.

Ustavni sud FBiH je potvrdio da je cijela procedura postupka opoziva provedena u skladu sa zakonom, iako je načelnik mjesecima tvrdio da je prilikom donošenja odluke prekršen niz postupaka.

Vijeće je usvojilo i dva zaključka prema kojima se od načelnika traži da postupi u skladu s preporukom eksterne revizije kada su u pitanju ugovori o djelu, ali i zaključak kojim se donosi moratorij na zapošljavanje s obzirom da načelnik nije ispoštovao upravnu mjeru - navodi se u saopćenju. 

Referendum je prvo bio zakazan za 17. septembar. I tada su iz NiP-a optužili načelnika Srđana Mandića za opstrukcije u kašnjenju sprovođenja referenduma te je za novi datum izabran 22. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.