open-navfaktor-logo
search
Skandalozni istupi
Reakcije na izjave Sanje Vlaisavljević: Hvala Nikšiću, Konakoviću, Forti i zastupnicima HDZ - Schmidtove koalicije
Skandalozna izjava federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević (HDZ BiH) kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu šokirala je bh. javnost i dovela do "usijanja" društvenih mreža.
11.05.2023. u 11:56
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžihafizbegović: Izjava Vlaisavljević kako masovnog ubicu iz Ahmića treba rehabilitirati je za policijsko privođenje

Na istup ministrice reagirali su brojni političari, politički analitičara te članovi akademske zajednice. Vlaisavljević se složila se sa izjavom koju je dala predsjednica FBiH Lidija Bradara sredinom marta da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac", na koju ju je podsjetila voditeljka N1.

Zvaničnik DF-a Dženan Đonlagić poručio je na Twitteru kako se trebaju stiditi oni koju su glasali "za" da Vlaisavljević bude ministrica kulture u Vladi FBiH.

- Sram vas i stid bilo! Neka se stidi onaj koji je potpisao saglasnost kao i oni koji su glasali "za" da bude ministrica kulture u Vladi FBiH - poručio je Đonlagić.

 

- Ako je prihvatljivo da je Sanja Vlaisavljević ministrica kulture, ja sam od danas zemljoradnik, turista, učitelj, vojnik, advokat, sve samo ne "kulturni radnik"- napisao je dramski pisac Almir Imširević.

 

Još jedan zvaničnik DF-a osudio je istup nove federalne ministrice.

- Ministrica u Nikšićevoj Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević upravo na N1 po pitanju Darija Kordića i drugih ratnih zločinaca kaže da je ratne zločince potrebno rehabilitirati i kad odsluže kaznu oni više nisu zločinci. Također je naglasila da je Čović napravio veliki uspjeh okupljanjem tkz. 'Trojke' (SDP, NiP, NS).

Hvala Nikšiću, Konakoviću i Forti. Naravno cinično i ironično se 'zahvaljujem' i 36 zastupnika/ca pridruženim članovima grande HDZ - Schmidtove koalicije u Parlamentu FBiH u vidu SDP-a, Naroda i pravda, Naše stranke, PDA, Isakovom sinu i ostalim 'samostalnim' sinovima što su digli ruku za Sanju Vlaisavljević da postane ministrica za sport i kulturu FBiH. Također, ovo je djelo i Igora Stojanovića koji je prvo odbio pa pod pritiskom Čovića dao saglasnost na ove i ovakve ministre.
Za ovakvu osobu lično ne bih glasao ni kada bi me na vješala stavljali. Pitanje ostaje kako je porodicama žrtava svih ratnih zločinaca, njihovim suprugama, djeci kada vide da im Vlaisavljevićka koja je postala ministrica vašim glasanjem kaže javno da ratne zločince treba rehabilitirati i vratiti u svakodnevni život. Još malo, pa ćete kreirati stanje da smo sami sebe napali. Ovo što je vama normalno može se jedino vidjeti kad ratni zločinac Šešelj gostuje kod Milomira Marića", poručio je šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić.

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ne zastarijevaju.

- Presuđeni ratni zločinac ostaje ratni zločinac i poslije odležane kazne. I bez rehabilitacije za počinjene zločine jer je riječ o masovnim ubicama opasnim po društvo koji bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika- istakao je Zvizdić.

 

 

Reagirala je i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata". 

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava od Nikšića traže zaštitu: Poduzmite mjere protiv Vlaisavljević ili ćemo smatrati da je to i vaš stav

- Nedopustivo je da presuđeni ratni zločinci imaju pravo na rehabilitaciju nakon što se nađu na slobodi i bilo kakvu ulogu u javnom životu - navela je Hasečić.

Oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

- Dario Kordić i svi presuđeni ratni zločinci su bili i zauvijek će biti presuđeni ratni zločinci. Istina može biti samo jedna i ona je rečena i izrečena na Međunarodnom sudu u Hagu. Sa njom je upoznat moralni i civilizacijski dio regionalne, evropske i svjetske javnosti- kazao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.