open-navfaktor-logo
search
O agresiji na Ukrajinu
Reis Kavazović: Nadamo se da međunarodna zajednica neće sjediti skrštenih ruku
Jutros je, nakon što je saopćeno kako je Ruska Federacija napala Ukrajinu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel za zaustavljanje rata u Ukrajini. 
24.02.2022. u 14:51
get url
text

- Dočekale su nas jutros snimke iz Ukrajine koje su nas sve podsjetile na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i još jednom pokazale da ništa nismo naučili iz naše prošlosti. Zla ideologija rata koja nije poražena na brdima oko Srebrenice, Sarajeva i drugih bosanskih gradova danas prijeti ne samo čitavoj Evropi, nego i svijetu - kazao je za agenciju MINA reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio nadu da međunarodna zajednica i svijet neće sjediti skrštenih ruku, kao u Bosni i Hercegovini, i da će učiniti sve kako bi se neprijateljstvo i agresija zaustavili i kako bi se pomoglo narodu Ukrajine na cijeloj teritoriji da živi u miru i dostojanstvu koje zaslužuje. Neodgovorne politike i političari, navodi resiu-l-ulema, moraju snositi posljedice za patnju koju nanose ljudima.

- Ovo je također prilika da svi u Bosni i Hercegovini i Evropi prepoznaju one politike i ideologije koje počivaju na mržnji, sili, ucjenama, omalovažavanju i negiranju drugoga i drugačijeg pravdajući to navodnom vlastitom ugroženošću i obespravljenošću i da im se zajednički suprotstave dok nije kasno. U ovim teškim trenucima za čovječanstvo a naročito za prijateljski narod Ukrajine mi, svjesni svoje nemoći da išta promijenimo, makar dižemo svoj glas u odbranu principa mira i rješavanja nesporazuma dogovorom te preuzimanja odgovornosti onih koji posežu za ratom i nasiljem. Naše misli i molitve su sa narodom Ukrajine - poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.