open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Reis Kavazović od Sattlera zatražio da se založi da COVAX isporuči vakcine BiH
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je primio šefa Delegacije Evropske unije ambasadora Johanna Sattlera.
30.03.2021. u 15:24
get url
text

Sattler se zahvalio reisu-l-ulemi na jučerašnjem apelu upućenom bosanskohercegovačkim dužnosnicima, intelektualcima i ulemi, pozivajući ih - naročito političare - da lijepo komuniciraju s javnošću, i da u međusobnim odnosima ne koriste jezik mržnje, ljage i podmetanja, već da se posvete spašavanju ljudskih života i rješavanju problema ljudi.

Istakao je da je on lično posvećen dobrobiti Bosne i Hercegovine, bez obzira na to što ga neki krugovi optužuju za pristranost i priklanjanje jednoj od strana. Predložio je da se u ovoj godini, koja nije izborna, okupe vjerski lideri i ljudima upute pozitivne riječi, riječi nade i utjehe, i da to, po mogućnosti učine zajedno s političkim liderima.

Reisu-l-ulema je od ambasadora Sattlera zatražio da se založi kod evropskih dužnosnika u Briselu da što hitnije iz COVAX sistema Bosni i Hercegovini isporuče vakcine, napominjući da je situacija s pandemijom u našoj zemlji istinski alarmantna.

Ambasador Sattler je reisu-l-ulemu upoznao i o tome da Evropska unija ovdje želi realizirati projekt koji bi podrazumijevao jednak broj imama, svećenika i sveštenika, kojima bi se predstavile evropske vrijednosti koje bi naša zemlja trebala usvojiti na putu prema evropskim integracijama, te objasnili principi na kojima Unija počiva.

Sattler je reisu-l-ulemu pitao kako bi bilo najbolje pomoći povratnicima u Srebrenicu, ali i svim drugim povratnicima, kako bi se oni osjećali sigurno i kako bi ostali na svojim ognjištima.

Kavazović je kazao da bi Evropska unija u fokus trebala staviti Srebrenicu i osigurati jednake uvjete boravka svima koji žive u tom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.