open-navfaktor-logo
search
Prevladati podjele
Reisu-l-ulema Kavazović - ministar Grlić Radman: Odnosi BiH i Hrvatske moraju se poboljšavati
Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman sa saradnicima posjetio je danas u Sarajevu reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Husein-ef. Kavazovića, prenosi MINA.
14.04.2021. u 14:31
get url
text

U otvorenom i prijateljskom razgovoru dotakli su brojna pitanja od zajedničkog interesa za dvije države, dva naroda, kao i dvije religijske zajednice.

Ministar Grlić Radman zahvalio je reisu-l-ulemi na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati - saglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo - Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Republiku Hrvatsku na njenom putu euro-atlanskih integracija.

Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda, navodi MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.