open-navfaktor-logo
search
Spomenik braniteljima
Relativiziranje agresije na BiH i opsade Sarajeva: Kome smetaju Vikićevi specijalci i uništeni četnički tenk?
Osam godina sarajevski specijalci Odreda Bosna čekaju postavljanje spomenika u parku, u blizini Druge gimnazije u Alipašinoj ulici prekoputa zgrade u kojoj je nekad bila smještena Američka ambasada. Živote za Bosnu i Hercegovinu položio je 81 specijalac, među njima i jedna djevojka, a nekoliko stotina ih je ranjeno. Odred je imao 1.350 pripadnika.
14.12.2023. u 07:56
get url
text

Udruženje veterana Odreda Bosna inicijativu je putem Općine Centar podnijelo 2015, a godinu poslije Gradsko vijeće Grada Sarajeva proglasilo je to spomenikom od značaja za Grad. Odluka o podizanju spomenika donesena je 27. jula 2016. godine. 

U martu 2017. godine, tadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izdao je urbanističku saglasnost. I ponovo je sve bilo na čekanju. Građevinsku dozvolu od Općine Centar dobili su tek 28. septembra ove godine, što je na društvenim mrežama potvrdio i načelnik Srđan Mandić. 

I napokon, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić je najavila da će sve biti završeno naredne godine.

Međutim, kao što je bio slučaj 2016. kada je Odluka donesena, ponovo se oglasilo Udruženje Mreža za izgradnju mira koje se protivi zbog lokacije i samog izgleda spomenika, koji će predstavljati sjećanje na specijalce Dragana Vikića, proslavljenog heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Tražili su čak i od Nebojše Šerića Šobe, sarajevskog branitelja, akademskog umjetnika koji je osmislio izgled spomenika, da od projekta odustane ili da izmijeni svoju ideju. Spomenik bi trebao vjerno prikazivati grupu bh. specijalaca, koji se nalaze na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljaju pobjedu.

- Putujući po svijetu, nailazio sam na bojišnice iz raznoraznih ratova, fotografirao ih, posmatrao spomenike koji su na sebi svojstven način obilježavali mjesta koja su presuđivala o granicama država, ideologija, kultura. I na svakom od njih našao sam uglavnom slične poruke namijenjene javnosti, namijenjene budućim generacijama koje ne bi trebale zaboraviti šta se tu desilo... Bitke Davida protiv Golijata odvijale su se skoro svakodnevno, četnici su nakon gomile uništenog gvožđa shvatili da se ne mogu tek tako ušetati u Sarajevo i pobiti njegovo stanovništvo kao što su to učinili u Srebrenici i drugim stratištima širom Bosne i Hercegovine. Neki će ovaj prijedlog za spomenik okarakterizirati kao "neprimjeren", "agresivan" ili "loš za djecu". Takvim ljudima možemo poručiti da napokon "izađu iz podruma" i shvate da se historija ponavlja onima koji je zaboravljaju, da fašizam neće nestati nekim magičnim štapićem, već će ostati tu gdje jeste ukoliko na realističan način ne pokažemo budućim generacijama s čime smo imali posla - rekao je Nebojša Šerić za Stav. 

VEZANI TEKST - Samo da tenka ne bude: Opet krenula kampanja protiv tenka kao spomenika "Vikićevim specijalcima"

Gradonačelnica Karić je sa predstavnicima Udruženja Mreža za izgradnju mira, na njihov zahtjev, početkom oktobra održala sastanak kojem su prisustvovali i članovi Udruženja veterana Odred Bosna. Obavijestila ih je o narednim koracima, a nakon razgovora, Udruženje se oglasilo saopćenjem, u kojem su između ostalog naveli: 

- Mi, kao predstavnice i predstavnici Mreže za izgradnju mira, ni na koji način ne želimo osporiti izgradnju spomenika  bosanskim specijalcima. Smatramo da specijalci koji su odbranili grad, a neki od njih dali ono najvrednije, svoje živote za taj cilj, opravdano traže izgradnju ovog spomenika, ali da on treba da bude u skladu sa porukama mira i standardima savremene memorijalizacije.

Ono što smatramo apsolutno neprihvatljivim je izgled spomenika, prema kojem grupa specijalaca stoji na uništenom neprijateljskom tenku u njegovoj izvornoj veličini, koji ne nosi poruku mira niti bolje budućnosti, a o narušavanju estetike javnog prostora nije potrebno ni govoriti. Smatramo da militantni izgled spomenika nije pravo rješenje. Mreža za izgradnju mira je već od 2017. godine reagovala na idejno rješenje spomenika koji nije u skladu sa savremenim procesima memorijalizacije i kulture sjećanja i što takvi spomenici unose militarističke simbole u javne prostore tamo gdje ne pripadaju, u ovom konkretnom slučaju pored škole - navodi se u saopćenju. 

U priču oko spomenika uključilo se i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čijem je čelu Omer Osmanović. 

Naglašavaju da će spomenik biti postavljen u sredini parka, a ne u dvorište škole. Kako su objasnili, na čelu spomenika predviđen je zid s uklesanim imenima, prezimenima, imenima majki i očeva 81 poginulog specijalca. U sredini je planirano postavljanje uništenog tenk neprijateljske vojske, kao simbola smrtne opasnosti.

- Ispred i na uništenom tenku bit će bronzane figure bosanskih specijalaca u prirodnoj veličini, kao simbol mladih, hrabrih ljudi, branilaca Sarajeva i domovine koji su se suprotstavili neprijateljskoj vojsci, uništili najopasnije oružje i prvi put u historiji Sarajeva spriječili njihov ulazak u grad - poručili su iz Ministarstva.

- Ovaj spomenik čuvat će sjećanje na Specijalnu jedinicu Bosna, te nositi više poruka. Među ostalim, poruku trajne zahvalnosti poginulim - "Oni su bili najbolji, a mi, preživjeli bosanski specijalci o tome svjedočimo"; poruku mladim - "Oni koji ne bježe, imaju šansu da se odbrane" te poruku mira - "Dobrodošli u miru. Ako nas napadnete - uništit ćemo vas" - poručili su iz Ministarstva. 

Specijalci su uništili tenkove drugog maja 1992. godine na Stupu, na rezervoaru iznad naselja Mojmilo. Jedan od tih uništenih tenkova danas brižno čuvaju i spreman je za postavljanje u parku. 

- Srcem na čelik, to je poruka spomenika. On treba stajati tu, treba da podsjeti i da opominje svakog ko pomisli da ikada više napadne Sarajevo, da zna da ga čeka ista takva sudbina, sudbina tog tenka. To je simbol otpora građana Sarajeva, ne samo Vikićevih specijalaca, tenk je simbol i svih ostalih vojnih formacija koje su odbranile ovaj grad i državu. Ne znam čemu otpor. Historija i istina se ne smiju skrivati. Naša je jedinica čista, nema mrlje, nema zločina iza nas. Niti smo imali ikakvih predrasuda. Djeca moraju znati historiju, moraju znati šta se desilo ovom gradu. Djeca moraju znati da je to opomena, da je tenk prijetnja njihovim životima. Od istine se ne smije bježati - pričao je Mušan Kovač, komandant voda specijalne jedinice policije za Stav. 

Deseci tenkova postavljeni su širom svijeta kako bi svjedočili o slavnim bitkama i historijskim događajima. Od Njemačke, Francuske, SAD-a, Rusije, Češke..., skoro pa da ne postoji zemlja na svijetu koja nema tenk kao spomenik svojim herojima. Slično je i u susjedstvu. Tenkovi svjedoče i u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru...

I nikome, posebno ne nekakvim udruženjima, nije palo na pamet da se usprotive postavljanju tenkova kao spomenika na strahote rata koje su preživjeli u Hrvatskoj. Naprotiv, svi se ponose...

Tenk u Osijeku (Foto: Stav)

Upravo o tome govori i šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Sarajeva Muamer Mekić. 

- Gore od agresije, njegovanja kulture sjećanja na istinu o stradanju Sarajeva, grada koji je u modernoj vojnoj historiji pretrpio najdužu opsadu, pada činjenica da se za sve i svakome pravdamo. Po onoj narodnoj "ubit će nas merhamet" puna podrška postavljanu istog! - poručio je on. 

A kada smo već kod protivljenja Udruženja Mreža za izgradnju mira, koje (nije jedino) po svemu sudeći nastoje relativizirati istinu o opsadi Sarajeva i hrabrom otporu branitelja, te smatra da djeca ne treba da gledaju u tenk, podsjetimo i njih, a i javnost da je autentični tenk iz Drugog svjetskog rata, ispred zgrade danas Historijskog muzeja BiH (nekada Muzej revolucije) postavljen prije više decenija. Generacije i generacije djece svakodnevno su gledale u taj tenk, igrale se oko njega, obilazak je bio redovan u sklopu nastavnih aktivnosti, a i danas se čuje dječija graja u parku kraj samog tenka... 

{$galerijaFotografija}

U neposrednoj blizini, za sve one koji nisu iz glavnog grada treba pojasniti, nalaze se srednja škola, Filozofski fakultet, ali i prostor na kojem se organiziraju razne manifestacije kojima prisustvuju djeca od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta. 

Ili možda članovi ovog udruženja nisu uopće zapazili taj tenk ili je po njihovom "stručnom sudu" takav spomenik koji nas sve zajedno podučava historiji i onome što se događalo u Drugom svjetskom ratu potreban, a da istina i činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, opsadi Sarajeva, sarajevskim i svim hrabrim braniteljima ove zemlje trebaju ostati samo kao priča o kojoj će se raspredati po kuloarima i kafanama. 

Bez obzira na njihovo, ali i protivljenje onih koji bi da se zaboravi ko je bio žrtva, a ko agresor i da budemo svi izjednačeni, spomenik sarajevskim specijalcima bit će postavljen u parku, u blizini Druge gimnazije. Rekla je to jasno i gradonačelnica Karić.

Birokratska procedura je okončana, tenk je spreman. 

IMG_20231213_124340.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.