open-navfaktor-logo
search
Netransparentno
Revizija: Više od 700 radnika ŠPD Hercegbosanske šume zaposleno "po potrebi" ili bez konkursa
Šumsko privredno društvo Hercegbosanske šume Kupres zaposlilo je "po potrebi" 656 radnika, a njih još 81 primljen je u radni odnos bez ikakvog konkursa već na osnovu pojedinačnih odluka direktora.
02.10.2021. u 21:03
get url
text
ŠPD Hercegbosanske šume Kupres
ŠPD Hercegbosanske šume Kupres

Ovo je bio jedan od razloga zbog kojeg su ovom preduzeću federalni revizori dali mišljenje s rezervom za način raspolaganja javnim novcem u 2020. godini.

- Utvrdili smo odstupanje broja zaposlenih u odnosu na sistematizaciju na radnim mjestima gdje je utvrđen tačan broj zaposlenih. Tako je za radna mjesta na kojima su sistematizirana 184 zaposlenika na kraju godine bilo zaposleno 230 djelatnika, što je više za 46 u odnosu na sistematizirana – napisali su revizori u izvještaju.

Smatrali su značajnim ukazati i na to da za 20 radnih pozicija nije sistematiziran broj zaposlenih, te je ostavljena mogućnost zapošljavanja "po potrebi", i to bez utvrđivanja gornje granice potreba, pa je na tim pozicijama sa 31. decembrom 2020. godine zaposleno 656 radnika.

VEZANI TEKST - Sporne isplate u Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, direktor za decembar dobio 6.800 KM

Osim toga, do imenovanja nove uprave u augustu prošle godine nije bilo zapošljavanja, ali je od tada do kraja godine zaposlen 91 radnik. Od tog broja njih čak 81 je primljen u radni odnos na određeno vrijeme na osnovu odluka direktora iako je Pravilnik o radu predvidio ovu mogućnost samo u izuzetnim slučajevima.

- Ovaj način je najmanje transparentan, zbog čega ne možemo potvrditi da su prilikom zapošljavanja izabrani najbolji kandidati – ukazali su iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Zamjerke su iznijeli i zbog toga što se uopće ne zna u kojem obimu je preduzeće ulagalo u jednostavnu i u proširenu biološku reprodukciju šuma, koja je zakonska obaveza.

- Društvo nema uspostavljenu posebnu evidenciju po organizacijskim jedinicama - općinama, po kojima su i izrađene šumskoprivredne osnove, niti raspolaže podacima o ukupno utrošenim sredstvima za biološku reprodukciju šuma – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su doveli u pitanje i opravdanost isplate stimulacija u iznosu od skoro 732.000 KM.

- Obračun i isplata stimulacija nije vršena za propisane namjene u skladu sa odredbama Pravilnika o radu. Osim toga, na radnim mjestima je zaposleno značajno više radnika u odnosu na sistematizirana mjesta, što direktno može utjecati na ostvarenje poslovnih rezultata - istakli su revizori.

Kao obrazloženje za isplatu stimulacije najčešće su navođeni otežani uvjeti rada i ostvareni rezultati, primijetili su revizori.

VEZANI TEKST - Uprava ŠGD-a Hercegbosanske šume negira dug od 15 miliona KM

- Stimulacije su isplaćene za ostvarene rezultate kao naprimjer ispunjenje plana proizvodnje, što zapravo predstavlja cilj utvrđen poslovnim planom i predstavlja redovno izvršenje poslova i zadataka, a otežani uvjeti rada predviđaju se u okviru sistematiziranih radnih mjesta – upozorili su revizori.

Skrenuta je pažnja i da je topli obrok isplaćivan u većem iznosu od onoga koji je određen u Pravilniku o radu i iznosio je 12 KM dnevno.

Najviša neto plaća iznosila je 5.554 KM, a najniža 676 KM, dok je prosjek na nivou ŠPD Hercegbosanske šume Kupres iznosio 1.207 KM neto.

Također, revizori su zamjerili i zato što preduzeće nije umanjilo vrijednost potraživanja za onaj iznos za koji su u međuvremenu namirili ta potraživanja od firmi koje su otišle u stečaj, a ŠPD je dobio njihovu imovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.