Članovi Uprave Šumskog gospodarskog društva (ŠGD) Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i smijenjeni članovi Skupštine društva, te predsjednik Uprave Branko Ivković danas su u Kupresu održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o poslovanju društva. Bilo je riječi o 3. vanrednoj sjednici Skupštine Kantona 10 gdje su smijenjeni, te imenovani novi članovi Skupštine društva iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik Uprave Društva Branko Ivković negirao je izjavu aktuelnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 Ivice Brešića na posljednjoj sjednici Skupštine kantona o akumuliranom dugu od 15 miliona maraka, navodeći kako unutar ovog preduzeća imaju sedam nadzornih tijela koja prate poslovanje samog preduzeća.

- Ako njih sedam nije našlo nepravilnosti i određene propuste i nije našlo ništa sporno u poslovanju ili da imamo nekakav rezervni fond u kojeg polažemo, onda to što je ministar kazao nije istina- istaknuo je Ivković.

Kao smijenjeni član predsjednika Skupštine Društva obratio se Dragan Konta i pozvao istražne institucije da utvrde je li ovo preduzeće zbog nezakonitih radnji u gubitku od otprilike 15 miliona maraka kao što je to na posljednjoj sjednici Skupštine kantona, kad su smijenjeni članovi skupštine društva iz reda hrvatskog naroda, zastupnicima prenio aktuelni ministar Brešić.

On je istaknuo kako se ovih dana javno govori o "reketiranju" drvoprerađivača s područja Kantona 10 od mjerodavnih iz Šumskog gospodarskog društva te ih zato pozivao da se jave policiji i da to obznane.

Rješenje u ovoj situaciji vidi u preostalim članovima Skupštine iz reda bošnjačkog i srpskog naroda koji nisu smijenjeni na posljednjoj sjednici Skupštine kantona da zajedno s još jednim hrvatskim članom ne dozvole smjenu Nadzornog odbora, a i same uprave jer to, kako kaže, ide na ruku interesnoj grupi za preuzimanje šuma, dok bi kanton pretrpio velike posljedice.

Simjenjeni član skupštine Društva Ile Krezo insistira na tematskoj sjednici Skupštine kantona gdje bi oni bili u stanju pred svih 25 zastupnika dati odgovore na pitanja oko Hercegbosanskih šuma.

Krezo najveći problem vidi u nastajanju tomislavgradskog ogranka HDZ-a BiH da preuzmu sve u kantonu kako su zadnjim imenovanjem sa svog prostora dobili tri od četiri nova člana u Skupštini ŠGD-a Hercegbosanske šume d.o.o Kupres.

-Tomu treba stati u kraj, a to govorim za činjenicom da najveće prihode u gospodarskom društvu prema svim pokazateljima daju šumarije iz Glamoča, Drvara i Bosansko Grahova, dok najviše gube šumarije s prostora Livna i Tomislavgrada. Ta priča se pomalo mora okretati - kazao je Krezo.

Također je ukazao na netransparentno trošenje novca lokalnih samouprava kojeg dobiju od šumskog gospodarskog društva na što je više puta upozoravao.

Izvršni direktor za poslove šumarstva unutar navedenog gospodarskog društva David Mijoč objašnjavao je način poslovanja i nastale gubitke koji su im se događali otkad je prije dvije godine imenovana nova uprava.

Gubitak u njihovom poslovanju prepisuju kasnom ulasku u poslovnu godinu nakon njihovog imenovanja te poslovima razminiranja, a posebno na području općine Glamoč gdje su od predviđenih 500 tisuća utrošili 2,3 milijuna maraka.