open-navfaktor-logo
search
Slijedi ogroman posao
Rezultat zajedničkog rada i truda: Stižu prve reakcije iz BiH o otvaranju pregovora s EU
Fena/Faktor
21.03.2024. u 21:22
get url
text
Povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom oglasili su se i čelnici iz BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović ovu odluku nazvao je jednim od najvećih postignuća na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.
- Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, moramo biti svjesni da je pred nama mnogo posla na usklađivanju našeg zakonodavstva s evropskim zakonodavstvom, kao i provedbi reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava - kaže Bećirović.
Dodao je kako je EU svoju odluku temeljila na dva važna aspekta.
- Prvi, da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ostvarila veći napredak nego u cijeloj prethodnoj deceniji. Rezultat je to predanog rada državnih institucija Bosne i Hercegovine. Drugi važan aspekt odnosi se na geopolitički značaj ove odluke EU u smislu jačanja stabilnosti i sigurnosti cijelog evropskog kontinenta.
Za prihvatanje takvog pristupa bila je potrebna snažna diplomatska akcija i kontinuirana saradnja s evropskim partnerima i ključnim saveznicima Bosne i Hercegovine. Jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao nerazdvojni dio procesa evropskih i euroatlantskih integracija, bio je u fokusu mojih brojnih razgovora s najvišim evropskim zvaničnicima - mišljenja je Bećirović.
Ističe kako je odluka Evropskog vijeća značajna je za sve građane i narode u našoj državi.
- Ovo je jasna porukama svima u Bosni i Hercegovini da je naša budućnost u EU. Pregovaranje za članstvo u EU je proces političke, pravne, ekonomske, socijalne i kulturne integracije s ciljem izgradnje demokratske i pravne države.
Sada, kada smo otvorili vrata ka punopravnom članstvu u EU, moramo još intenzivnije nastaviti s reformskim procesima. Dobili smo priliku i povjerenje da konkretnim djelima pokažemo našu predanost i posvećenost procesu integracije u EU i moramo je iskoristiti. Članstvo u EU nema alternativu. Ovo je zajednička pobjeda Bosne i Hercegovine i EU - zaključio je.
On se zahvalio zemaljama članicama EU i institucijama EU, Delegaciji EU u BiH i ambasadorima zemalja članica EU u našoj zemlji na njihovom podršci Bosni i Hercegovini.
- Odluka Evropskog vijeća da odobri otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju. Hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, zapadni Balkan i Evropu.
Izjavio je to večeras član Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući informacije iz Brisela da je Evropsko vijeće dalo BiH zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.
- Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu. U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji - kazao je Komšić za Fenu.
Prema informacijama iz Brisela, Evropsko vijeće odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a zvanična objava odluke Vijeća se još uvijek čeka.
Povodom ovih informacija oglasio se i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
- U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala. Velika je ovo stvar, prije svega, za sve naše građane. Neću kriti koliko sam ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što smo postigli u ovako kratkom periodu.
Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjvanje naših obaveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine, diplomata država članica EU - kazao je Nikšić.
Zahvalio se posebno i diplomatama, dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci.
- Pred nama je težak zadatak u kojem sa koalicionim partnerima trebamo dogovoriti zakone i reforme oko kojih ne postoji saglasnosti i koje su bile uzrok višegodišnjih opstrukcija. Nadam se da će i ovaj podstrek od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema evropskim demokratskim standardima.
Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti. Sigurno će biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od strane EU, ali ne traže oni ništa od nas što mi i sami ne želimo i ne trebamo - dodaje on.
Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine, rekao je Nikšić, naš je cilj.
- Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i finansijsku pomoć EU doći brže i lakše. Meni je posebno važno to što smo politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život. Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, kantona i općina smo sa borbe oko toga ko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga ko će uraditi više za građane.
Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH "trbuhom za kruhom", nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha - zaključio je.
Ovu odluku pozdravio je i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.
- Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.
Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska - dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima - navodi on.
Kako kaže, zato današnju odluku smatra velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila.
- Stav Evropskog vijeća da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja.
BiH je po mnogo čemu "mala EU", test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka. U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice - kaže Dodik.
Taj put, dodaje on, nije uvijek lak.
- Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka. Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese.
Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima - istakao je.
Pred svima nama u BiH, mišljenja je on, je još mnogo posla.
- Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više.
I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama - zaključio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.