open-navfaktor-logo
search
Ekološka katastrofa
Rijeka Trstionica kod Kaknja puna mrtve ribe, građani zabrinuti za svoje zdravlje
Na području Općine Kakanj u rijeci Trstionici jučer je uočena velika količina mrtve ribe. 
05.12.2022. u 14:47
get url
text
Kakanj, rijeka Trstionica
Kakanj, rijeka Trstionica

Aktivisti NGG "Park prirode Trstionica i Boriva" i građani ove općine su jučer, 4. decembra 2022. godine, zabilježili veliki broj mrtvih organizama u rijeci Trstionici. 

Građani se plaše za svoje zdravlje i za sve krive općinsku vlast i kompanije koje nemaju validne dozvole za rad.

Nakon objave videa, oglasili su se iz JP Vodokom Kakanj i kazali kako je voda za piće ispravna. JP Vodokom je provjerio sistem isporuke vode prema korisnicima i utvrdio da nema naznaka o zagađenju vode za piće iz gradskog vodovodnog sistema.

- Izvršene sve provjere, voda iz vodovodnog sistema Bukovica je ispravna za piće, uzeti uzorci na lokacijama uginuća ribe, bit će obaviještena kantonalna i federalna inspekcija. Nakon prijave da su u rijeci Bukovici primijećene uginule ribe, na mjesto događaja su izašli predstavnici inspekcije, Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i predstavnici JP Vodokom. Na određenim lokacijama u koritu rijeka utvrđena je izvjesna količina uginule ribe sitnog rasta. JP Vodokom je provjerio sistem isporuke vode prema korisnicima i utvrdio da nema naznaka o zagađenju vode za piće iz gradskog vodovodnog sistema - saopćeno je iz ovog preduzeća.

Kako navode, uzeti su uzorci vode iz korita gdje je primijećena uginula riba i oni će biti poslati na analizu, a o tome će biti obaviještena kantonalna i federalna inspekcija. 

- Naređene su dodatne istražne radnje i čim budemo imali više informacija, one će blagovremeno biti prezentirane javnosti - kazali su iz Općine Kakanj.

Kako navode iz Eko Akcije, a na osnovu njihovog mišljenja i pregleda terena, riba i ostali organizmi su uginuli prije najmanje dva dana, voda u Kopljarima i izletištu Bukovica je ispravna, nema novih vidljivih uginulih organizama, uginuli organizmi su vidljivi tek ispod pumpne stanice Vodokom Kakanj, u Kraljevoj Sutjesci u toku uređenje korita rijeke, bez obzira na to što je u toku mrijest.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.