open-navfaktor-logo
search
Podrška migrantima
Rimokatolička crkva u BiH i Caritas pomažu izgradnju kampa "Lipa"
Nadbiskup i apostolski nuncij Rimokatoličke crkve u BiH Luigi Pazzuto danas je sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Caritasa i italijanske nevladine organizacije IPSIA posjetio Prihvatni centar "Lipa" kod Bihaća, koji je još uvijek u fazi izgradnje.
01.07.2021. u 14:40
get url
text

Time je ozvaničen i početak gradnje dvije multifunkcionalne prostorije koje će se koristiti kao dnevni boravci za porodice sa djecom, odnosno kao prostori za društvene aktivnosti.

- Ovo je gesta ljubavi i humanosti i zato nećemo govoriti o vrijednosti projekta. Dovoljno je da kažem da projekat neće finansirati samo Sveta stolica, nego i Caritas preko italijanske nevladine organizacije IPSIA. Želimo pomoći svim ljudima u nevolji, odnosno olakšati budući boravak svih u ovom kampu, kao i posao ovdašnjem osoblju - kazao je nadbiskup Luigi Pazzuto.

Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti naglasila je važnost ove financijske pomoći, jer sredstva za ove prostore nisu bila prethodno osigurana.

- Neizmjerno smo zahvalni na ovom velikom gestu pomoći Svete stolice i Caritasa. Pomoć nam je stigla u najboljem trenutku, s obzirom da novac za ove boravišne prostore porodica i maloljetnika bez pratnje nije još bio osiguran. Jednostavno, pojavili su se u momentu kada naš raspoloživi budžet nije bio dostatan za ove prostorije. Još jednom zahvaljujemo na ovom, prvenstveno gestu humanost - dodala je Lungarotti.

Danas je potvrđeno i kako se proces izgradnje trajnog migrantskog naselja na lokalitetu Lipa sa kapacitetom od oko 1.500 boravišnih jedinica odvija prema planiranom rasporedu, te da bi kamp trebao biti završen i useljen prije prvih jesenjih kiša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.