open-navfaktor-logo
search
Konačna presuda
Ristanić oslobođen optužbi za ratni zločin na području Brčkog
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Đorđe Ristanić, kojom je odbijena kao neosnovana žalba tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda.
06.07.2023. u 14:46
get url
text

Prvostepenom presudom optuženi Ristanić oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi je oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Brčko od aprila do decembra 1992. godine, učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Brčko, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom.

Istovremeno, nije dokazano da je kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, oduzimanjem prava na pravično i nepristrasno suđenje, uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika koji su kao kulturno i duhovno nasljeđe naroda pod posebnom zaštitom međunarodnog prava.

Budući da se radi o drugostepenoj presudi protiv nje žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.